ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόντι και Σούλτς απειλούν να καταψηφίσουν

Αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλος κύκλος διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για την έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι απείλησε με βέτο.
Αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σήμερα η  καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ίσως δεν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της τρέχουσας εβδομάδες και ενδέχεται να χρειαστεί να οριστεί άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων αργότερα.

Η Μέρκελ, η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ταμείων της ΕΕ, είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών δαπανών και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

"Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια λύση. Το αν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, αυτές τις δύο ημέρες, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί ο στόχος αλλά να χρειαστούμε για αυτό ένα επόμενο στάδιο", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ, εάν δεν της δοθούν  περισσότερα κονδύλια είναι η Ιταλία, προειδοποίησε ο Μάριο Μόντι.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στις προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.

Με καταψήφιση του προϋπολογισμού απειλεί και ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς απείλησε σήμερα ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, αν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.

«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 1,047 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο αίτημα πολλών χωρών μελών να μειωθούν οι δαπάνες, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπέβαλε μια πρώτη πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν βαν Ρομπάι, ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει 'όχι'», σημείωσε ο Σουλτς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Από την άλλη, ο Σουλτς χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει 'το δέχεστε, ή όχι', δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.

Σε πιο ήπιους τόνους ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε στις Βρυξέλλες ότι επιζητεί έναν συμβιβασμό κι όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο.

«Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω ένα τελεσίγραφο», δήλωσε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός" και καμία χώρα "δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.