ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οφέλη και ζημιές από την ανακεφαλαιοποίηση

Τράπεζες: Προσδοκίες, κίνδυνοι και ...τζόγος

Η μείωση του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης θα οδηγούσε σε …πάρτι τις μετοχές των τραπεζών. Όμως αν δεν αλλάξει τίποτα και το εγχείρημα προχωρήσει με όσα γνωρίζουμε θα πρέπει να αναμένεται ανώμαλη προσγείωση
Τράπεζες: Προσδοκίες, κίνδυνοι και ...τζόγος

Μεγάλες προσδοκίες, μεγάλοι κίνδυνοι αλλά και άγριος τζόγος επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες. Τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές του κλάδου, με οδηγούς την Εθνική, την Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς αποκομίζουν μεγάλα κέρδη με τους τολμηρούς να ποντάρουν σε λύση – έκπληξη αναφορικά με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αναλυτές η πιο εύκολη τεχνικά λύση για την άμεση μείωση του δημόσιου χρέους ώστε να χαρακτηριστεί βιώσιμο είναι να ανταλλαγούν τα ομόλογα των τραπεζών ή να εγγυηθεί η αξία τους από το EFSF. Έτσι με μια κίνηση το δημόσιο χρέος θα μειωθεί περίπου κατά 9 δισ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος. Παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα: οι τράπεζες θα μπορέσουν εύκολα να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια (μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του δημοσίου) διασφαλίζοντας έτσι την ιδιωτική φυσιογνωμία του κλάδου. Το σενάριο αυτό έχει κεντρίσει κερδοσκοπικά κεφάλαια οι οποίοι αγοράζουν επιθετικά μετοχές τραπεζών καθώς αν επιβεβαιωθεί είναι βέβαιο ότι θα αποκομίσουν πολύ μεγάλα κέρδη.

Ωστόσο πιο ψύχραιμοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το σχέδιο της ανταλλαγής ομολόγων είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και θεωρούν απίθανο να πραγματοποιηθεί. Υπενθυμίζουν ότι οι Γερμανοί, η ΕΚΤ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψαν  και δεν φαίνεται καμία διάθεση για αλλαγή στάσης. Προειδοποιούν ότι δίχως το σχέδιο ανταλλαγής οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, στα σημερινά επίπεδα τιμών είναι υψηλά, καθώς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση θα οδηγήσει στην έκδοση πολλών εκατομμυρίων μετοχών. Αν το κόστους της ανακεφαλαιοποίησης δεν μειωθεί σημαντικά, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντας, τότε υπάρχει κίνδυνος για ανώμαλη προσγείωση των τραπεζικών μετοχών.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως ενισχύονται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων λόγω των προσδοκιών που δημιουργεί το δρομολογούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Χθες η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε κοντά στο 28% της ονομαστικής τους αξίας, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Η απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από την ευρωζώνη, που το καλοκαίρι είχε βυθίσει τις τιμές των ομολόγων στο 14% της ονομαστικής τους αξίας, έχει αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως επιθετικών χαρτοφυλακίων.  Η ασφυκτικές πιέσεις του ΔΝΤ, μελών της ΕΕ αλλά και άλλων πολιτικοοικονομικών παραγόντων για την λήψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει δημιουργήσει προσδοκίες για την επαναγορά των ομολόγων σε σημαντικά υψηλότερες τιμές της τρέχουσας. Υπάρχουν προσδοκίες ότι η τιμή επαναγοράς θα είναι κοντά στο 35% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κάτι όμως που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν εξωπραγματικό.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το σχέδιο επαναγοράς στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχει μικρά βραχυπρόθεσμα οφέλη και πολύ μεγάλες απώλειες μακροπρόθεσμα γεγονός που καθιστά ασύμφορη την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. «Με οικονομικούς όρους», σημειώνει στέλεχος τράπεζας, «δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν αποκτήσει τα νέα ομόλογα σε ονομαστική αξία να προχωρήσουν στην πώλησή τους». Όπως εξηγούν οι τράπεζες έχουν αποτιμήσει τα ομόλογα στο 30% της αξίας τους, ενώ με βάση την αποτίμηση αυτή έχουν υπολογιστεί και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση. Έτσι αν η επαναγορά γίνει με ένα υπερτίμημα (premium) από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι τράπεζες μπορεί να αποκομίσουν ένα μικρό κεφαλαιακό κέρδος (το οποίο όμως δεν θα ελαφρύνει ουσιαστικά το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης), ωστόσο θα απολέσουν την ελπίδα να αντλήσουν σε βάθος χρόνου τις απώλειες στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και οι τιμές των ομολόγων ενισχυθούν.
Η μεγάλη ανησυχία των τραπεζών είναι το ενδεχόμενο το πρόγραμμα επαναγοράς (με όρους κοντά ή λίγο υψηλότερα της τρέχουσας τιμής) να είναι μόνο κατ’ όνομα εθελοντικό και στην πράξη υποχρεωτικό για τις ελληνικές τράπεζες στο όνομα του πατριωτικού καθήκοντος, ακριβώς όπως συνέβη με το PSI. Κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες, και θα περιορίζεται περαιτέρω τις δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.