ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η Ελλάδα σε επιτακτική ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η πρόσφατη απόφαση της Τρόικα να εκταμιεύσει στην χώρα μας 52,4 δις ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 εκτιμάται ότι θα δώσει μία πολύτιμη ανάσα στην οικονομία ενώ μπορεί να ενισχύσει την μεσοπρόθεσμη σταθερότητα της Κυβέρνησης.

Η τελευταία, έχοντας ήδη περάσει στην Βουλή την πλειοψηφία των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων, έχει μία μοναδική ευκαιρία να επικεντρωθεί στις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (στην πολιτική ζωή, στην Δημόσια Διοίκηση και στην οικονομία) οι οποίες είναι απαραίτητες για να βγει η Ελλάδα οριστικά από την κρίση.

Είναι προφανές ότι μία κρίση τόσο βαθειά και πολύ-επίπεδη απαιτεί την αλλαγή σχεδόν των πάντων και ότι το παρόν άρθρο δεν μπορεί να αναφερθεί παρά μόνο σε ένα μικρό κλάσμα των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα οφείλει κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών-ετών να:

• Μειώσει περαιτέρω το Κράτος (το οποίο επηρεάζει αυτή τη στιγμή περίπου το 40% της οικονομίας) μέσα από γενναίες αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και απολύσεις ανεπαρκών ή περιττών δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα πρέπει να ανοίξει μία σοβαρή συζήτηση για το εάν το Κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ή να στηρίζει τα πολιτικά κόμματα, την Εκκλησία, τα ΜΜΕ αλλά και διάφορες ΜΚΟ.

• Υιοθετήσει ένα δίκαιο αλλά και φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα έχει βάθος τουλάχιστον 10 ετών. Παράλληλα χρειάζεται η πλήρης μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης προκειμένου οι φόροι να εισπράττονται πιο αποτελεσματικά (εάν αυτό είχε γίνει νωρίτερα πολλά από τα μέτρα των προηγούμενων ετών δεν θα είχαν ληφθεί). Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τις προτάσεις της επιτροπής σοφών που συγκρότησε πρόσφατα για αυτό τον λόγο το Υπουργείο Οικονομικών.

• Βελτιώσει την ανεξαρτησία, ποιότητα αλλά και τους ρυθμούς απόδοσης της Δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο για πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε. να περιμένει μέχρι και 10 χρόνια προκειμένου να τελεσιδικήσει μια υπόθεση του στα Δικαστήρια . Η αναβάθμιση της Δικαιοσύνης εκτός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτήν εκτιμάται ότι θα βελτιώσει και το επενδυτικό κλίμα στην χώρα.

• Μεταρρυθμίσει την Παιδεία και ιδιαίτερα την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της. Τα ελληνικά πανεπιστήμια κατρακυλούν κάθε χρόνο στις διεθνείς αξιολογήσεις. Εντωμεταξύ η απόφαση της Κυβέρνησης να συγχωνεύσει ή να καταργήσει πολλά περιττά Τμήματα, Σχολές ή ακόμα και Ιδρύματα μέσα στο 2013 πρέπει να εφαρμοστεί. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των υπόλοιπων Πανεπιστημίων αλλά και για την ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης η οποία είναι απαράδεκτα χαμηλή. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την επέκταση της Αγγλικής γλώσσας προκειμένου τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν πιο εξωστρεφή και να προσελκύσουν ξένους φοιτητές και επιστήμονες ώστε να αντιστραφεί σε κάποιο βαθμό το φαινόμενο του brain drain.

• Ανοίξει κάθε κλειστό επάγγελμα. Η Τρόικα εκτιμά ότι εάν είχαμε ανοίξει όλα τα κλειστά επαγγέλματα θα είχαμε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1,5-2 % ετησίως.

• Θωρακίσει την ανεξαρτησία αλλά και να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ελληνική οικονομία έχει έντονα στοιχεία μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών χαρακτηριστικών τα οποία –μεταξύ άλλων- κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές πολλών προϊόντων.

• Επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το οποίο θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Ακόμα και για πολλά και λιγότερο αναπτυγμένα κράτη η ύπαρξη Κτηματολογίου θεωρείται εδώ και δεκαετίες κάτι αυτονόητο.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας ως προς τους δανειστές μας. Αρκετές εξ’αυτών είχαν εξαγγελθεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις (πολύ νωρίτερα από την έναρξη της κρίσης και της προσφυγής μας στην Τρόικα) αλλά παρέμειναν βεβαίως στα λόγια ή στην καλύτερη περίπτωση στα χαρτιά.

Βλέποντας κάποιος την σύνθεση του τωρινού Κοινοβουλίου και τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν –την δεδομένη στιγμή- καταλαβαίνει ότι η τελευταία ελπίδα για να εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εναποτίθεται στα 3 κόμματα που αποτελούν την συγκυβέρνηση. Το εάν αυτά τα τρία κόμματα ( δύο εκ των οποίων κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 40 χρόνια και ευθύνονται σε πολύ σημαντικό βαθμό για την σημερινή κατάσταση) είναι ικανά να φέρουν σε πέρας τις απαραίτητες αλλαγές μένει να φανεί.

Όμως η ποιότητα και το παρελθόν των περισσότερων στελεχών της Κυβέρνησης και η απόφαση της τελευταίας να διορίσει στις Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων και τώρα στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ανθρώπους –κατά πλειοψηφία- πολύ κατώτερους των περιστάσεων δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας…

 

*Ο Άκης Σακελλαρίου (Μ.Α. in Southeast European Studies, Πανεπιστήμιο Αθηνών) είναι πολιτικός επιστήμονας. Εργάζεται στην συμβουλευτική εταιρία Balkan Research Limited ενώ προηγουμένως είχε εργαστεί στο αμερικανικό think-tank Center for Strategic and International Studies (CSIS), Washington D.C.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.