ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η πόλωση

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Η επιθετική ανακοίνωση της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν μόνο η αρχή, καθώς κάθε μέρα που περνά η πόλωση χτυπάει «κόκκινο».
Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σε τροχιά ακραίας πόλωσης έχουν μπει η κυβέρνηση –και ειδικότερα η ΝΔ- και ο ΣΥΡΙΖΑ  και το πολιτικό σκηνικό θυμίζει πλέον προεκλογική περίοδο.
Η Κουμουνδούρου καταγγέλλει την κυβέρνηση για «εμφυλιοπολεμική ορολογία», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είναι φανερό ότι από επιλογή ανεβάζει τους τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η στρατηγική της έντασης, την οποία «εντοπίζουν» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική ορολογία, ουδόλως ενοχλεί αμφότερα τα κόμματα. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ακραίας πόλωσης, αυξάνουν τη συσπείρωσή τους και, συνακόλουθα, πιέζουν όλα τα «ενδιάμεσα» κόμματα, τα οποία είναι κυρίως οι κυβερνητικοί εταίροι –δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ- και λιγότερο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Οξεία σύγκρουση

Στην Κουμουνδούρου πλέον δηλώνουν ότι «περιμένουν τα πάντα από την κυβέρνηση», καθώς κύκλοι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις «ακραίες», όπως τις χαρακτηρίζουν, ανακοινώσεις της ΝΔ. Η αρχή έγινε πριν 10 ημέρες, όταν ξεκινούσε η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της συνδιάσκεψης, το γραφείο τύπου της Συγγρού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε ότι «ενώθηκαν η συνιστώσα της βίας, η συνιστώσα των κουκουλοφόρων, η συνιστώσα της δραχμής με τη συνιστώσα που λέει τα Σκόπια Μακεδονία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κάνοντας λόγο για «πολιτική χυδαιότητα». Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και μία ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΝ που καλούσε τους πολίτες «να τους κάνουμε παρελθόν», η κόντρα αναζωπυρώθηκε, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η ΝΔ, με νέα ανακοίνωση, χαρακτήριζε την νεολαία του ΣΥΝ ως «πέμπτη φάλαγγα των κουκουλοφόρων» και επεσήμαινε πως «οι μάσκες έπεσαν», υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει ταραχές και «κάψιμο» της Αθήνας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο ίδιο ύφος στη ΝΔ, καταγγέλλοντάς την εκ νέου για «πολιτική χυδαιότητα» και σημειώνοντας ότι «αφήνει στη χλεύη του λαού» τη ΝΔ και την κυβέρνηση.

Κόντρα με μέλλον

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η ακραία πόλωση μεταξύ του βασικού κυβερνητικού κόμματος, της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνει εδώ. Στην Κουμουνδούρου πρόσεξαν ότι χθες, με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε εκ νέου με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Οι πράξεις τους και η πολιτική τους εκεί (σ.σ. στο χάος) οδηγεί είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, είτε το παραδέχονται είτε όχι. Τι σημαίνει «μονομερής κατάργηση του μνημονίου» ή «των εφαρμοστικών νόμων του»; Αυτό, και που το είπαν ήταν «βούτυρο στο ψωμί» όσων, εκτός Ελλάδας, ήθελαν να μας διώξουν από το ευρώ!» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Δεν απομένει πολύς χρόνος στον αναξιόπιστο Πρωθυπουργό, την κυβέρνησή του και σε όσους εκπροσωπούν από κοινού το λόμπι της καταστροφής. Ο λαός θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δημοκρατική ανατροπή τους», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Το χορό της πόλωσης είχε σύρει, λίγες ώρες πριν δημοσιευθεί η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, ο στενός συνεργάτης του, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος είχε επαναλάβει, επί της ουσίας, την ανακοίνωση της ΝΔ για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους. Μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Στήριξε και στηρίζουν τους κουκουλοφόρους. Το ΚΚΕ τους έχει καταγγείλει μέσα στην βουλή. Είναι άκρο και έχει ακραίες συμπεριφορές». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι εφεξής, η τακτική της ΝΔ και της κυβέρνησης θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «προειδοποιώντας» τον ΣΥΡΙΖΑ πως τίποτα πλέον δε θα αφήνεται αναπάντητο. «Δεν είναι υπεράνω κριτικής. Να ξέρουν ότι θα τους απαντάμε. Τα λόγια δεν πειράζουν στην Δημοκρατία. Οι κουκουλοφόροι δεν έχουν πρόσωπο, αυτό είναι ντροπή για την δημοκρατία. Στην κατοχή και την περίοδο της χούντας οι αγωνιστές που έδιναν τον αγώνα τους με ακάλυπτα τα πρόσωπα. Μέχρι τώρα η Αριστερά κουνούσε το δάχτυλο τώρα θα τα ακούει όταν έχει άδικο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.