ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για τον διάσημο Γάλλο καθηγητή Γκυ Μπυρζέλ

«Η Αθήνα σε κρίση»

«Η Αθήνα σε κρίση» είναι ο τίτλος  συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που θα γίνει  στο πλαίσιο εκδήλωσης για την αναγόρευση του διάσημου Γάλλου καθηγητή Γκυ Μπυρζέλ  ως επίτιμου διδάκτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  του Πολυτεχνείου.
«Η Αθήνα σε κρίση»

Η τελετή της αναγόρευσης  θα γίνει  τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 19:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Αβέρωφ.

Ο τιμώμενος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου ParisX-Nanterre θα μιλήσει με θέμα «Διάρκεια και αλλαγές στην ελληνική πρωτεύουσα».   Ο κ. Μπυρζέλ  έχει σημαντική συνεισφορά στις επιστήμες της Πολεοδομίας και Γεωγραφίας, και τιμάται για την προσφορά του στην Ελλάδα, αφού ζώντας στη χώρα μας, αγαπώντας συναισθηματικά και διερευνώντας επιστημονικά τον τόπο παρουσίασε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα εμπεριστατωμένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αστικού και αγροτικού χώρου, της σύγχρονης  «ελληνικής φυσιογνωμίας».

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας,  τόσο κρίσιμης διετίας για την Ελλάδα, δεν δίστασε να δηλώσει δημόσια δια μέσου των πλέον έγκριτων γαλλικών εντύπων  τα φιλελληνικά του αισθήματα και να υπερασπίσει το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι ο Καθηγητής Γκυ Μπυρζέλ οικοδόμησε μία πολυετή και βαθιά συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πάντειο Πανεπιστημίου, όπως και  με το   Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Αφιέρωσε μάλιστα ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής δραστηριότητάς του στην Ελλάδα.

Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό σημαντικών ερευνών για την Αθήνα, τις ελληνικές πόλεις και γενικότερα τον ελληνικό χώρο, οι περισσότερες από τις οποίες κατέληξαν σε βιβλία και δημοσιεύσεις επηρεάζοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό την επιστημονική σκέψη για την ελληνική πόλη και περιφέρεια από τη δεκαετία του εξήντα μέχρι σήμερα.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος επέβλεψε περισσότερες από τριάντα διατριβές, αλλά και  πολυάριθμες μεταπτυχιακές εργασίες στη Γαλλία και την Ελλάδα με τα προαναφερόμενα  αντικείμενα. Η συνεργασία του με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ είναι μακρόχρονη και γόνιμη μέσα από ερευνητικές συνεργασίες και επιστημονικές εκδηλώσεις. Πολλές και πολλοί από τους σημερινούς διδάσκοντες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, υπήρξαν μαθητές του  και σήμερα εξακολουθούν  να συνεργάζονται μαζί του.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας,  τόσο κρίσιμης διετίας για την Ελλάδα, δεν δίστασε να δηλώσει δημόσια δια μέσου των πλέον έγκριτων γαλλικών φύλλων τα φιλελληνικά του αισθήματα και να υπερασπίσει το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συνθέσεις Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη από το μουσικό τμήμα του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.