ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σε δημοπρασία στη Γαλλία

Μοσχοπουλήθηκαν χειρόγραφα του Ναπολέοντα

Στην τιμή των 187.500 ευρώ πωλήθηκε μια κωδικοποιημένη επιστολή στην οποία ο Ναπολέων ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταστρέψει το Κρεμλίνο, ενώ το ποσό ρεκόρ των 375.000 ευρώ δόθηκε για ένα χειρόγραφο, σε δημοπρασία που έγινε στο Φοντενεμπλό, κοντά στο Παρίσι.
Μοσχοπουλήθηκαν χειρόγραφα του Ναπολέοντα

Εκτιμώμενη μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ, η κωδικοποιημένη επιστολή προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των διεθνών συλλεκτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί Ρώσοι, αλλά τελικά αγοράστηκε από το Μουσείο επιστολών και χειρογράφων στο Παρίσι. «Θα ανατινάξω το Κρεμλίνο στις 22 στις τρεις το πρωί», γράφει ο Ναπολέων σε αυτή την πλήρως κωδικοποιημένη επιστολή της 20ης Οκτωβρίου του 1812, ενώ βρισκόταν στην ύπαιθρο χώρα της Ρωσίας.

Η επιστολή που φέρει την υπογραφή «Ναπ» και απευθύνεται προς τον Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων Ιγκ Μπερνάρ Μαρέ, γράφτηκε όταν ο αυτοκράτορας εγκατέλειπε τη Μόσχα σε ερείπια για να στρατοπεδεύσει στα περιχωρά της. Στην επιστολή του, ζητεί από τον υπουργό του να συγκεντρώσει τρόφιμα και άλογα γιατί ένα σιβηρικό κρύο είχε χτυπήσει την περιοχή της Μόσχας. «Το ιππικό μου έχει διαλυθεί και πολλά άλογα έχουν ψοφήσει», σημειώνει. Η διαταγή του για την καταστροφή του Κρεμλίνου τελικά θα εκτελεστεί από τον στρατάρχη Μορτιέ, ο οποίος θα ανατινάξει τους πύργους του παλατιού, οι οποίοι όμως γρήγορα θα ανακατασκευαστούν όπως ακριβώς ήταν στην αρχική τους μορφή.

Ήταν όμως, ένα άλλο έγγραφο, το τελευταίο χειρόγραφο που βρισκόταν ακόμα στα χέρια ιδιωτών, και είχε υπαγορευτεί από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα τον 1ο στην Αγία Ελένη, που πουλήθηκε σήμερα σε τιμή ρεκόρ. Εκτιμώμενο μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, αγοράστηκε στο ποσό ρεκόρ των 375.000 ευρώ από το ίδιο μουσείο των γραμμάτων και των χειρογράφων. «Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Ναπολέοντα του 1ου», σχολίασε ο οίκος δημοπρασιών Osenat.

Το χειρόγραφο, που προέρχεται από τα αρχεία του στρατηγού της Αυτοκρατορίας Ανρι Γκασιέν Μπερτράν περιλαμβάνει κυρίως ένα δοκίμιο για οχυρωματικά έργα κατά την εκστρατεία. Υπαγορεύτηκε και σχολιάστηκε όταν ο έκπτωτος αυτοκράτορας ήταν εξόριστος στην Αγία Ελένη, και αποτελείται από περισσότερες από 310 εικονογραφημένες σελίδες και 44 σχέδια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.