ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup

Διαφωνία Ντράγκι με Σόιμπλε για τις επιπτώσεις μιας Cyprexit

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα προέκυψε έντονη διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το αν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης.

Διαφωνία Ντράγκι με Σόιμπλε για τις επιπτώσεις μιας Cyprexit

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο δεν αναφέρονται οι πηγές του ρεπορτάζ, ο Μάριο Ντράγκι διαφώνησε έντονα με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν αποτελεί «συστημικό κίνδυνο» και ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της δεν θα συνιστά κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στον Σόιμπλε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και ότι οι ανησυχίες των καταθετών για την ασφάλεια των καταθέσεών τους θα μπορούσε να διαλύσει την εύθραυστη ηρεμία που έχει αποκατασταθεί στη χώρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει ζητήσει από την Κύπρο να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τους νόμους ως προς το ξέπλυμα χρήματος, αλλά ταυτόχρονα έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει την «αλληλεγγύη» της, υποστηρίζοντας έτσι την υπό όρους οικονομική διάσωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, υπέρ των απόψεων του Μάριο Ντράγκι και κατά των απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάχθηκαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ. «Μία χρεοκοπία της Κύπρου θα ακύρωνε τα καλά νέα που έχουν πρόσφατα οδηγήσει στην βελτίωση της ατμόσφαιρας στην ευρωζώνη», προειδοποίησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντράγκι, ο Ρεν και ο Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.