ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να «επενδύσει» στην Ελλάδα

Σαμαράς - Ερντογάν συμφώνησαν ότι... διαφωνούν

Σε καλό κλίμα αλλά με όλες τις... γκρίζες ζώνες στο τραπέζι, η «πρώτη» των δύο Πρωθυπουργών. Στις 4 Μαρτίου, η διακυβερνητική στην Άγκυρα.

Σαμαράς - Ερντογάν συμφώνησαν ότι... διαφωνούν

Στο ουδέτερο έδαφος της Ντόχα του Κατάρ, όπου ο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία και ο Σαμαράς προς αναζήτηση επενδύσεων, οι Πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ελλάδας είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση. Μία συνάντηση που ναι μεν πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ωστόσο δεν έκρυψε τις προθέσεις των δύο πλευρών.

Ο Ερντογάν, όπως αποκαλύπτουν στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, επεδίωξε να θέσει το σύνολο, σχεδόν, των τουρκικών διεκδικήσεων, μην αφήνοντας αμφιβολία στον Αντ. Σαμαρά για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν αλλά και για τη συνέχεια της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και το μειονοτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε ρητώς ζήτημα απόσυρσης της πρόσφατης τροπολογίας για τους ιμάμηδες της Θράκης, επιχειρώντας έτσι να διατηρηθεί ο άτυπος ομφάλιος λώρος αυτών με το τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή και με τα μυστικά κονδύλια της Άγκυρας. Φαίνεται, μάλιστα, ότι συνέδεσε το συγκεκριμένο ζήτημα με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ζήτημα εντελώς διαφορετικής φύσεως.

Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανισθεί ως «πατέρας» της μουσουλμανικής κοινότητας της Ελλάδας, δηλαδή όχι μόνον των μουσουλμάνων της Θράκης, αλλά και των μεταναστών που έχουν συρρεύσει από διάφορες ισλαμικές χώρες, ζητώντας πρόοδο στην ανοικοδόμηση του Τεμένους των Αθηνών. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει η Τουρκία την κατασκευή του τζαμιού.

Απάντηση Σαμαρά με «διεθνές δίκαιο»

Την ίδια τακτική, αυτή της καταγραφής θέσεων και αιτημάτων, ακολούθησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποκρούοντας παράλληλα και τις θέσεις του ομολόγου του.

Για το ζήτημα των ιμάμηδων, άλλωστε, ήταν η προσωπική απόφαση του κ. Σαμαρά προ εβδομάδος που έδωσε το πράσινο φως για την ψήφιση της τροπολογίας, για την οποία είχαν επιφυλάξεις η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως λόγω των σκληρών αντιδράσεων από τους μουσουλμάνους βουλευτές τους. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η τροπολογία δεν συνιστά περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας και της λατρείας, αντιθέτως αναβαθμίζει τους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους, οι οποίοι αποκτούν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου.

Ο κ. Σαμαράς μοιάζει να αποσύνδεσε τη Χάλκη και το Πατριαρχείο από την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ενώ επιχειρώντας και εκείνος να «φορτώσει» την ατζέντα και με ελληνικά αιτήματα έκανε ρητή αναφορά στο «διεθνές δίκαιο» και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό για την Ελλάδα ως προς τη θάλασσα του Αιγαίου, δηλαδή το εύρος των χωρικών υδάτων και την ΑΟΖ. «Φυσικά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχουν προβλήματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε. Αλλά, πιστεύω ότι υπάρχει, επίσης, η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Και αυτό είναι αυτό που ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε κάθε φορά» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα επιμένει σε μια δεσμευτική από το Διεθνές Δίκαιο [λύση], η οποία πιστεύω ότι είναι η μόνη στέρεη βάση για την επίλυση των διαφορών, και πρέπει να σας πω ότι στις 5 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια κυβερνητική συνάντηση στην Άγκυρα και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Peyiots 12:11 30/01/2013

  Δέν πιστεύω σέ τυχαίες συναντήσεις. Δέν έιναι cd πού κατά λάθος χάνονται καί στικάκια πού ξεχνούμε άν τά αντιγραψαμε και πού κατά Λάθος μπερδεύουμε, γιατί οι
  τυχαίες συναντήσεις καί τά προσωπικά ραντεβού γίνοντε στά κυληκία κάι στά εστιατόρια
  και χωρίς προτόκολλο καί κάποτε μπορεί νά καταλήξουν καί στά ιδιαίτερα γιά τήν ερωτική
  Πράξη πού συνήθως οί Μποντυκαρτς δέν κρατούν καί τό κερί. Κάι μπορεί νά γίνει συζήτηση γιά πρωσοπική περιουσία και προσωπικές επενδύσεις ποτέ όμως γιά δημόσια
  Περιουσία.
  Μπορούν όμως αρχηγόι Κρατών νά κάνουν μία ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΝΣΗ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ γιά νά δούν τίς αντιδράσεις στίς χώρες τους.
  Η συνάντηση όμως αυτή δέν ήταν καθόλου τυχαία ,έγινε προγραμματισμένη Καί
  μέ συγκεκριμένα ετόιματα. Καί αυτή τήν στιγμή ο Κεδίκογλου καί τά μέσα ενημέρωσης
  καραδοκουν Να ΑΝΑΚΥΡΙΞΟΥΝ τ´ον ΣΥΡΙΖΑ ΟΘΩΜΑΝΟΝ .
  Έαν όμως ενεκάτωσε καί τήν Κύπρο στά παιχνίδια πού κάμνει τότε δέν ξέρω τί
  γίνεται στήν Κύπρο αυτή τή στιγμή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.