ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε άρθρο του

Δωρεάν εργασία για όλους τους ανέργους προτείνει ο Π. Δούκας

«Όλοι οι άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν δωρεάν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας, γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν(!)» αναφέρει στο μανιφέστο προτάσεων για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

Δωρεάν εργασία για όλους τους ανέργους προτείνει ο Π. Δούκας

Το άρθρο του έχει γίνει πρώτο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους να επιτίθενται στον πρώην πρωθυπουργό.

Όπως γράφει ο κ. Δούκας όλοι οι άνεργοι θα πρέπει να κληθούν να δουλέψουν εθελοντικά «από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους».

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι οι επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώνουν επιπλέον υπαλλήλους, ενώ από την άλλη πλευρά οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία θα «ξετριφτούν», θα «μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή», θα «έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών στο άρθρο του «90+ προτάσεις για ένα ελληνικό NEW DEAL II» αναφέρει τα εξής:

«Όλοι οι άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας.

Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα.

Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες εντελώς δωρεάν!

Γιατί λέω εντελώς δωρεάν;

Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Απ´την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή.

Παράλληλα, θα βγεί και κάποιο επωφελές έργο. Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και ζήτηση για περισσότερο έργο!

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ειδική λύση μόνο γιά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γί αυτό και παρά τις εκατοντάδες "εξαγγελίες νέων ειδικών μέτρων γιά την καταπολέμηση της ανεργίας", η ανεργία ξεπέρασε το 25%!

Όσοι νομίζουν πως υπάρχουν τέτοιες λύσεις και κουτοπόνηροι ελιγμοί, απλά είναι άσχετοι!

Γιά να κτυπηθεί η ανεργία, όλο το σύστημα πρέπει να δουλεύει σωστά: μηδενικά ή ελάχιστα ελλείμματα, πολιτική σταθερότητα, ικανό Υπουργικό Συμβούλιο, νομισματική σταθερότητα, χαμηλός πληθωρισμός, χαμηλά πραγματικά επιτόκια, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ελαφρύ κανονιστικό περιβάλλον, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, ευέλικτη αγορά εργασίας, σύγχρονο συνδικαλιστικό σύστημα που να μην είναι εκτός τόπου και χρόνου με τη διεθνή πραγματικότητα, κ.ο.κ.

Ακριβώς επειδή δεν αντέχει η Ελληνική κοινωνία τόση ανεργία και επειδή ανεργία σημαίνει ανέχεια, ψυχολογική κατάρρευση, αλλά και μη παραγωγή έργου, γι' αυτό παρουσιάζω αυτές τις προτάσεις!

Ακόμα και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι Πρωτοετείς και Δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι 5 βδομάδες αντίστοιχα με τους ανέργους, σε αντίστοιχες εργασίες!»

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. » Το δάσος και το δένδρο…»
    Στην προκειμένη περίπτωση κ.Διευθυντά, φοβάμαι πως βιώνουμε κάτι παράδοξο. Να ασχολούμαστε με το δάσος ( εργασιακά δικαιώματα,ασφαλιστικές εισφορές, χρονική περίοδος συμβάσεων κλπ. ) και να χάνουμε … το δένδρο ( Ανεργία ). Είναι προφανές πως για να υπάρχει το δάσος ( εργασιακά διακαιώματα,ασφαλιστικές εισφορές, διασφαλισμένη εργασία ) θα πρέπει πρώτα να έχει βρεθεί το δέντρο. Δηλαδή να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας και απασχόληση, για τους άνω του 1,2 εκ. ανέργων που βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη,πολυεπίπεδο και που το μόνο που τους προσφέρεται απλόχερα είναι «επετειακές» ελπίδες και ευχολόγια και σχέδια επί χάρτου, υψηλά αμοιβόμενων ( μην το ξεχνάμε ) μαθητευόμενων μάγων, υπουργείων και (αν)αρμόδιων υπηρεσιών. Στην ουσία της αυτή η πρόταση, φαίνεται πως ως σκοπό έχει, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία, την ακαμψία και τους βραδυκίνητους μηχανισμούς της Πολιτείας, να φέρει σε άμεση επαφή τον άνεργο με τη αγορά εργασίας. Με τον μέσο εργοδότη, σε μια χαλαρή σχέση συνεργασίας «διερευνητικού» ύφους, που μόνο όφελος θα έχει και για τους 2 εμπλεκόμενους και που στη λήξη της, μπορεί να σημάνει την έναρξη ενός «γάμου»! Γιατί ποιός σοβαρός επιχειρηματίας δε θα θέλει να επεκτείνει τη συνεργασία του μ΄ένα καλό, δοκιμασμένα αξιόπιστο, εκπαιδευμένο και προσαρμοσμένο πλέον και κυρίως «οικονομικό» στέλεχος,στην επιχείρησή του; Και από την άλλη πόσο χάσιμο χρόνου μπορεί να είναι για έναν άνεργο που βρίσκεται μακροχρόνια εκτός γραμμής παραγωγής, να απασχοληθεί σε ένα νέο εργασιακό κύκλο αποκομίζοντας, εμπειρίες, γνωριμίες, δεξιότητες στο CV, αλλά και κάποια έστω πενιχρά, οικονομικά οφέλη και μάλιστα με την εγγύηση της πολιτείας; Πάνω απ΄όλα όμως, να ξαναανακτήσει το κουράγιο, την εμπιστοσύνη στον εαυτό του,την ελπίδα και την αισιοδοξία της συμμετοχής στη ζωή…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.