ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα του Ινστιτούτου

ΙΟΒΕ: Η ναυτιλία δυνητική διέξοδος από την κρίση

Η ηγετική θέση της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, στην έξοδο από την κρίση.

ΙΟΒΕ: Η ναυτιλία δυνητική διέξοδος από την κρίση

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, τα δυνητικά οφέλη από την προσέλκυση ναυτιλιακών επενδύσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας μπορεί είναι πολύ μεγάλα και ενδέχεται να γίνουν ορατά ακόμα και σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, αλλά η πραγματοποίησή τους, όπως τονίζεται, εξαρτάται από επτά κυρίους παράγοντες: Σταθερό οικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο, εθνικό Σχέδιο για τη ναυτιλία, αξιοποίηση και ανάπτυξη υποδομών, ενίσχυση ναυτιλιακής εκπαίδευσης, προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, ενίσχυση των συναφών κλάδων με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, ενίσχυση των υπόλοιπων κλάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικαλείται η έρευνα, η ελληνόκτητος ναυτιλία το 2009 συνεισέφερε άμεσα η έμμεσα στα φορολογικά έσοδα του κράτους 790 εκατ. ευρώ και 192 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι θαλάσσιες μεταφορές τον ίδιο χρόνο συνεισέφεραν άμεσα στη χώρα 8,4 δισ. ευρώ προστιθέμενη αξία (περίπου το 4% του συνόλου της οικονομίας).

Στην έρευνα τονίζεται ότι η ποντοπόρος ναυτιλία μπορεί να απολαμβάνει ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, ωστόσο τονίζεται, ότι μια δυσμενή για τον κλάδο μεταβολή των φορολογικών ρυθμίσεων, δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην προσέλκυση της διεθνούς ναυτιλίας - αντίθετα ενδέχεται να οδηγήσει σε μετανάστευση προς την αντίθετη κατεύθυνση, στην έξοδο δηλαδή σημαντικού μέρους του ελληνόκτητου στόλου στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2010 που επικαλείται το ΙΟΒΕ οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν πάνω από 4.065 φορτηγά πλοία, εκ των οποίων περίπου 3.760 εκτιμώνται ότι είναι ποντοπόρα, ενώ σε χωρητικότητα ο ελληνόκτητος στόλος ηγείται της παγκόσμιας ναυτικής αγοράς με 184 εκατ. τόνους τονάζ, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.