ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι με 80.000 ευρώ ο καθένας

Ένοχοι οι υπεύθυνοι της Ήλιος για την αεροπορική τραγωδία

Δικαίωση για τη μνήμη των 121 θυμάτων του μοιραίου αεροσκάφους της «Ήλιος» αποτελεί η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε  τελεσίδικα  ενόχους τους τρεις από τους  τέσσερις κατηγορουμένους για την αεροπορική τραγωδία  στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου του 2005.

Ένοχοι οι υπεύθυνοι της Ήλιος για την αεροπορική τραγωδία

Συγκεκριμένα το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας επικυρώνοντας ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση , καταδίκασε  τους Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή σε ποινές φυλάκισης 123 ετών, τον καθένα.

Σύμφωνα όμως, με τον νόμο εκτιτέα είναι μόνο τα 10 χρόνια, ενώ μετά την αναγνώριση  από το δικαστήριο στους κατηγορουμένους του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, η ποινή τους μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Έτσι ο καθένας από τους τρεις καταδικασθέντες για να παραμείνει ελεύθερος υπολογίζεται ότι θα  πληρώσει περίπου  80.000 ευρώ για τη μετατροπή της ποινής του, όπως προβλέπει ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος που δίνει το δικαίωμα εξαγοράς σε ποινές έως 10 χρόνια, εφόσον τους  έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Το δικαστήριο πάντως αθώωσε το μηχανικό Άλαν Ίργουϊν που είχε ελέγξει το μοιραίο αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης και ο  οποίος  επίσης είχε  κριθεί ένοχος πρωτοδίκως.

Παρόντες το πρωί κατά την απαγγελία της απόφασης ήταν συγγενείς των θυμάτων, οι συνήγοροι των οποίων παρίσταντο ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Όπως δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, Κώστας Δρούγκας, οι συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους  όταν συνετρίβη το αεροσκάφος, αισθάνονται ικανοποίηση που η ελληνική Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε το έργο της σε σχέση με τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους τους οποίους και έκρινε ενόχους.

Η υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας του «Ήλιος» θα εκδικαστεί πάντως εκ νέου στην Κύπρο, μετά την απόφαση  του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  μετά  από έφεση που άσκησε  ο γενικός εισαγγελέας κατά  της αθωωτικής απόφασης των στελεχών της αεροπορικής εταιρείας, από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.