ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος

Αποζημίωση Δήμου για ζημιές από πτώση δένδρου

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση εφετείου που υποχρέωσε το Δήμο Ηλιούπολης να καταβάλλει σε πέντε πολίτες το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον τραυματισμό δύο εξ αυτών από την πτώση δένδρου και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα.

Αποζημίωση Δήμου για ζημιές από πτώση δένδρου

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2005, ένα μεγάλο πεύκο ξεριζώθηκε και έπεσε σε δύο αυτοκίνητα και σε μία μάντρα, προκαλώντας ζημιές, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν και διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και της κατοικίας που χάλασε η μάντρα, όπως και τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, από το 1995 είχε δοθεί από την αρμόδια δασική υπηρεσία άδεια κοπής του επίμαχου πεύκου, ενώ ο Δήμος ενημέρωσε το Νοέμβριο του 2001 τους κατοίκους της περιοχής για την αναγκαιότητα κοπής του πεύκου.

Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής διαφωνούσαν με την κοπή και για το λόγο αυτό το δένδρο όχι μόνο δεν κόπηκε, αλλά ούτε κλαδεύτηκε ποτέ, λόγω έλλειψης κατάλληλου μηχανήματος.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.