ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο σεισμός στη Β. Κορέα ήταν πυρηνική δοκιμή

Κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009 καταγράφηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα που αποδείχτηκε ότι προήλθε από μια ακόμη δοκιμή. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι η δοκιμή ολοκληρώθηκε με «ασφαλές και τέλειο τρόπο».

Ο σεισμός στη Β. Κορέα ήταν πυρηνική δοκιμή

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στα βορειοανατολικά της χώρας. Η Βόρεια Κορέα δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή, ενώ τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Πιόνγκανγκ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για «σκληρή» απάντηση.

Διπλωμάτης του Σ.Α. του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι πραγματοποιήθηκε πυρηνική δοκική στη Βόρεια Κορέα. «Ενημερωθήκαμε από τους Νοτιοκορεάτες ότι υπήρξε πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο διπλωμάτης, διατηρώντας την ανωνυμία του. Στις 14:00 GMT αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι η δοκιμή ολοκληρώθηκε με «ασφαλές και τέλειο τρόπο». Η επιβεβαίωση από την Πιονγκγιάνγκ έγινε περίπου τρεις ώρες αφότου καταγράφτηκε σεισμική δραστηριότητα στο σημείο όπου βρίσκεται πυρηνική εγκατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η δόνηση που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6-7 κιλοτόνων. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας για τις 04:00 GMT. Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε, μετά από τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγκανγκ.

Το γεγονός καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν σημειώνοντας ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Άκρως προκλητική πράξη που υποσκάπτει την σταθερότητα της περιοχής», χαρακτήρισε τη δοκιμή ο Μπαράκ Ομπάμα, την οποία καταδίκασε και η Ρωσία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.