Neo

Ο Π. Πικραμμένος και η αναθεώρηση του Συντάγματος

Την αναγκαιότητα να αποκτήσει η χώρα ανανεωμένο καταστατικό χάρτη, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας με ρήξεις και αλλαγές προσανατολισμού, που να επιτρέπει την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων της εποχής μας επισήμανε στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο τ. Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο Π. Πικραμμένος και η αναθεώρηση του Συντάγματος

Μια σημαντική ομιλία  για τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διαμόρφωση του Συντάγματος του 1975, που όμως  έμεινε στη σκιά των ομιλιών των  πολιτικών αρχηγών.

Περιγράφοντας τη σπουδαιότητα του Συντάγματος του 1975 ο Π. Πικραμμένος επισήμανε ότι υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και ότι διευκόλυνε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρότι περιείχε και κάποιες σχεδιαστικές αδυναμίες.

Αυτές οι αδυναμίες είναι και οι λόγοι που το Σύνταγμα του 1975 δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο, τόνισε ο τ. Πρωθυπουργός, στο να αναπτυχθεί  μία εξουσία που οδήγησε την Ελλάδα σε μείζονα οικονομική κρίση με κίνδυνο, μάλιστα, διασπάσεως του κοινωνικού ιστού, σε κρίση θεσμών και αξιών αλλά και στα όρια της διεθνούς απαξίωσης.

«Η αναθεώρηση που ετοιμάζεται, πρόσθεσε ο κ. Πικραμμένος, πρέπει να είναι ευρεία. Η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί καινούρια πράγματα και περιμένει καρτερικά μια αλλαγή στην πορεία του τόπου. Περιμένει όμως, κατέληξε, και μία ευρύτατη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θα το ψηφίσουν και θα το εφαρμόσουν».

Κάτι μου λέει ότι καλό θα είναι να τη θυμόμαστε αυτή την ομιλία ενόψει της συζήτησης  για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Δεν ξέρω αν είναι πρόωρο, αλλά μήπως είναι μια καλή λύση o τ. Πρωθυπουργός για την Προεδρία της Επιτροπής;

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.