ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιμένουν δηλώσεις από τον Μάριο Ντράγκι

Την άγουσα παίρνουν τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης των επικαιροποιημένων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη την ερχόμενη Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία θα βάλει σε νέο κυκεώνα τα 17 κράτη- μέλη και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την κρίση χρέους, ενώ το καλοκαίρι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε προχωρήσει σε δράσεις για να «φρενάρει» τα spreads. Πάντως, στην Ιταλία περιμένουν δηλώσεις από τον Μάριο Ντράγκι.

Την άγουσα παίρνουν τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας

Την επομένη της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ιταλια, τα επιτόκια δανεισμού έχουν ξαναρχίσει να ανεβαίνουν και εκτιμάται ότι αυτό δυνητικά θα αποτελέσει μια σοβαρή δοκιμασία για την βούληση της ΕΚΤ να θέσει ξανά σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία «αυξάνει τους κινδύνους το πρόγραμμα αγοράς δημόσιου χρέους της ΕΚΤ να απολέσει την καθησυχαστική επήρεια του στους επενδυτές», αν και ο ίδιος πιστεύει ότι «πριν η ΕΚΤ φθάσει στο σημείο να παρέμβει αρχίζοντας να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα, μπορεί να δοκιμάσει αρχικά να παρέμβει φραστικά».

Ωστόσο, η παρέμβαση της ΕΚΤ προς το παρόν αποκλείεται, στο μέτρο που η Ρώμη δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από τους εταίρους της με αντάλλαγμα την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ορίζει το πλαίσιο που έχει περιγράφει το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Παράλληλα, καταγράφεται συρρίκνωση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα, που επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τον δείκτη PMI, προαναγγέλλοντας το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης στις αρχές του 2013. Η ανεργία έφθασε νέο ιστορικό υψηλό τον Ιανουάριο, στο 11,9% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ενώ τα μέτρα λιτότητας εκτιμάται πως θα συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης, μιας από τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αναγκάσουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, να χρησιμοποιήσει πιο συνετό τόνο από ό,τι το Φεβρουάριο, όταν χαιρέτισε τη σχετική ηρεμία στην Ευρώπη αν και επισήμανε ότι οι δείκτες της ανάπτυξης κατατείνουν στο ότι αυτή είναι αδύναμη.

Ο Ντράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι με το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, ένα επίπεδο ρευστότητας χωρίς προηγούμενο να παρέχεται στις τράπεζες και ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων να παραμένει ενεργό, η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά της και επαφίεται στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την επίλυση της κρίσης.

Ο ίδιος δεν αναμένεται να κάνει κάποιο πολιτικό σχόλιο για τη χώρα του αλλά η κρίση στην Ιταλία ασφαλώς θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά οικονομικούς αναλυτές, ενώ αναμένεται να του τεθούν ερωτήσεις στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει την τακτική σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ. Επίσης την Πέμπτη, η ΕΚΤ θα δώσει στην δημοσιότητα τις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναλύτρια Άννα-Λίζα Πιάτσα της Newedge Strategy δεν αναμένει «σημαντικές μεταβολές» από εκείνες του Δεκεμβρίου (συρρίκνωση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,3% φέτος, ανάπτυξη 1,2% το 2014). Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι προβλέψεις θα μεταβληθούν προς το καλύτερο.

(Πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.