ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να μην πετύχει η κρίση, ό,τι δεν κατάφερε ο Αττίλας

Επίθεση Βενιζέλου σε «συντηρητική Ευρώπη», ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Η «συντηρητική Ευρώπη», ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει στην Ιπποκράτους.

Επίθεση Βενιζέλου σε «συντηρητική Ευρώπη», ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι ο ευρωπαϊκός Νότος είναι σε τραγική κατάσταση, χαρακτηρίζοντας ‘επικίνδυνη’ την στρατηγική που ακολουθείται. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντί να υπερβεί την κρίση, την ανακυκλώνει, τονίζοντας τους κινδύνους που αποπνέει και η άποψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου για την Κύπρο και σε άλλες χώρες. Σημείωσε δε την ανάγκη να πάψει να συντηρείται η αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου, υποστήριξε ότι αγνοήθηκε επιδεικτικά η διεθνοπολιτική διάσταση του ζητήματος, δεδομένου ότι η Κύπρος αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Επεσήμανε δε, ότι με αφορμή την κρίση στην Κύπρο, οι εξελίξεις στην Ευρώπη πάνε από το κακό στο χειρότερο, με την κατάσταση να φαντάζει αδιέξοδη. Απέδωσε ευθύνες στην ευρωζώνη για την ‘μυωπική’ διαχείριση της κρίσης και αξίωσε διαφορετική αντίδραση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι λάθος να αποδίδουμε ευθύνες μόνο στη γερμανική κυβέρνηση», είπε, παρατηρώντας ότι η Γαλλία στήριξε αναφανδόν τη γερμανική στάση…

Ο ίδιος προέβλεψε ως «εξοντωτικό» σενάριο για την Ευρωζώνη το να επικρατήσει η θεωρία περί ασφαλών και μη ασφαλών τραπεζών και χωρών που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια και άλλων που δανείζονται με υψηλότερα. «Αν κάποιοι δανείζονται ακριβά σε αντίθεση με άλλους, οδηγούμαστε σε άρση των θεμελιωτικών όρων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του κοινού νομίσματος», είπε, βάλλοντας παράλληλα κατά των τραπεζιτών που εγκαλούν την Ελλάδα για το PSI (το οποίο διαχειρίστηκε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών) ενώ κανονικά θα έπρεπε να απολογούνται.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι έπρεπε να στηριχθεί η απόρριψη του πρώτου σχεδίου καθώς ήταν εξαιρετικά κρίσιμη η εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ για την πιστωτική ασφάλεια στην Ε.Ε. «Είχαμε την εντύπωση», πρόσθεσε, «από τις επαφές μας με τα κυπριακά κόμματα , ότι μπορούν να επεξεργαστούν ένα plan Β  με τη συμμετοχή και της Ρωσίας εξ αιτίας των μικρών μεγεθών της Κύπρου’, προσθέτοντας όμως ότι «αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει άλλο στήριγμα για την Κύπρο εκτός από την Ελλάδα, έστω την Ελλάδα της κρίσης».

Ερχόμενος στα καθ’ ημάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που δείχνει πλέον να αντιλαμβάνεται ως …συμμαχία, μετά και τη σχετική τους συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης», είπε, εκτιμώντας ότι ‘κάποιοι’ επενδύουν στην καταστροφή και της Ελλάδας, κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί ο ελληνικός λαός. «Τι θέλουν;», αναρωτήθηκε, «να πετύχει η πολιτική μας ή να ταπεινωθεί η χώρα;». Εκτιμώντας λοιπόν ότι επενδύουν στο δεύτερο, προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα υπαρξιακό ζήτημα… ό,τι δεν κατάφερε ο Αττίλας, να το πετύχει η οικονομική κρίση».

Ζήτησε λοιπόν να αξιοποιηθούν τα μικρά έστω περιθώρια που υπάρχουν, καταγγέλλοντας επικίνδυνες ‘δημαγωγίες’ εξοφλητέες άμα τη εμφανίσει. «Προσφέρουν κακές υπηρεσίες οι θιασώτες της συνωμοσιολογίας που προσπαθούν να βρουν ευθύνες στην Ελλάδα για την κατάσταση της Κύπρου», επανέλαβε, χαρακτηρίζοντας ‘κωμικοτραγικό’ και ‘εξοργιστικό’, τόσο ο  ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να μην αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο των πολιτικών τους σε σχέση με την Κύπρο. «Δίνουν οδό διαφυγής και υπεκφυγής σε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και σε ανθρώπους που οφείλουν να απολογηθούν για την κατάσταση στην Κύπρο», είπε.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Απολύτως σαφή τα λεγόμενα του Beni. Αυτοί που ευθύνονται για την ρισκαδόρικη πολιτική των τραπεζών στην Κύπρο είναι τα «ίδιας νοοτροπίας» golden boys που δημιούργησαν την κρίση -φούσκα του τραπεζικού συστήματος ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού με μόνη τους έννοια την αποκόμιση υπέρογκων bonus… Η απληστία είναι υπεύθυνη για το τέλος της εμπιστοσύνης , βασικού συστατικού του όλου συστήματος…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.