ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις

Πιο εύκολες οι απολύσεις στη Γαλλία

Το υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι ενέκρινε σήμερα, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων, το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβαίνουν πιο εύκολα σε απολύσεις

Πιο εύκολες οι απολύσεις στη Γαλλία

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά απολύσεις εάν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα παρέχει νέα δικαιώματα στους μισθωτούς.

Το νομοσχέδιο αντανακλά τη συμφωνία της διεύθυνσης της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα και πρόκειται να συζητηθεί στην εθνοσυνέλευση τον Απρίλιο, συσσωματώνει μέρος της συμφωνίας για την "εξασφάλιση της απασχόλησης" ανάμεσα σε εργοδότες και τρία συνδικάτα, κυρίως του ρεφορμιστικού CFDT, που είχε συναφθεί τον Ιανουάριο.

"Σήμερα καταγράφεται η επιτυχία μιας μεθόδου, αυτής του κοινωνικού διαλόγου", της διαπραγμάτευσης, αυτής που "αναζητεί τον συμβιβασμό" υποστήριξε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, καλώντας ο νόμος να εγκριθεί "το ταχύτερο" από την εθνοσυνέλευση χωρίς να υπάρξουν ουσιώδεις τροποποιήσεις.

Καθώς η ανεργία αυξάνεται εδώ και 21 μήνες και έχει φτάσει το 10,5% του ενεργού πληθυσμού, η κυβέρνηση του PS, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, επικεντρώνεται σε μια ταχεία μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε αλλάζει διατάξεις-κλειδιά του εργατικού δικαίου για 18 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Καθιστά ευκολότερη την πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και την αυξομείωση του ωραρίου για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Χθες Τρίτη σε δεκάδες αστικά κέντρα στη Γαλλία τα συνδικάτα διοργάνωσαν ογκώδεις πορείες κατά του περιεχομένου του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο εκχωρεί επίσης ορισμένα νέα δικαιώματα σε εργαζόμενους και ανέργους

Η ομοσπονδία των εργοδοτών χαιρέτισε την "ελαστικοποίηση και την μεγιστοποίηση της ασφάλειας" στη γαλλική αγορά εργασίας στο μέλλον.

Το αριστερό συνδικάτο CGT επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο "καταστρέφονται εργασιακά δικαιώματα", και προλειαίνεται το έδαφος για μαζικές "απολύσεις".

"Κατάθεση εκατοντάδων τροπολογιών", η οποία θα απαιτεί ισάριθμες χρονοβόρες ψηφοφορίες, ώστε είτε να εγκριθούν είτε και να απορριφθούν) προανήγγειλε η κοινοβουλευτική ομάδα των κομμουνιστών.

Στη συντηρητική παράταξη διαφαίνεται αντιθέτως ότι το νομοσχέδιο τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.