ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες χώρες είναι ευάλωτες οι τραπεζικές καταθέσεις

Αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Morgan Stanley

Σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβαίνει η Morgan Stanley (MS) σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα.

 

Αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Morgan Stanley

«Η ανάκαμψη δεν έχει αρχίσει ακόμα στην Ελλάδα, όμως είμαστε αισιόδοξοι καθώς κάποια στοιχεία έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο «αρνητικά», ενώ τα σοκ που χτύπησαν την οικονομία –όπως οι φόβοι για έξοδο από το ευρώ- αρχίζουν να διαλύονται» αναφέρει  η Morgan Stanley και προσθέτει ότι καταγράφεται σταθεροποίηση στο σκέλος των καταθέσεων.

Το χάσμα ανταγωνιστικότητας κλείνει. Με το εργασιακό κόστος να αναμένεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω, το κίνητρο του Grexit προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα παύει να ισχύει. «Περιμένουμε πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα φέτος και διατήρηση του» τονίζεται στην ανάλυση.

Όσον αφορά στα  ρίσκα μετάδοσης από την Κύπρο, σημειώνει ότι αυτά  είναι περιορισμένα και προσθέτει πως οι  κύριοι λόγοι αβεβαιότητας η εσωτερική πολιτική στη χώρα και  οι συνεχείς αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. «Αν και υπάρχει λίγος χώρος για ελιγμούς, η δυνατότητα της κυβέρνησης να παραμείνει στην πορεία που έχει χαράξει θα παρακολουθείται από τους επενδυτές».

Στο ζήτημα της Κύπρου, στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η Morgan Stanley φοβάται ότι μια ελληνικού τύπου κρίση - ως αποτέλεσμα του τέλους του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, σημαντικό μέρος του οποίου είχε βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο είδος τραπεζικής - θα μπορούσε να παράγει μια ακόμα ασταθή τροχιά του χρέους. Και οι κίνδυνοι εφαρμογής, ιδίως όσον αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, παραμένουν σημαντικοί. Έτσι, δεν αποκλείει ότι μια μεγαλύτερη, από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, ανακούφιση, ξεκινώντας με ένα ακόμα πιο σημαντικό κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, το οποίο όπως αναφέρει ενδέχεται να χρειαστεί.

Ακόμη η Morgan Stanley εκτιμά - για μία ακόμη φορά - ότι η σχέση ρίσκου/οφέλους ( risk / reward) είναι εξαιρετικά ελκυστική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Πριν μερικές ημέρες είχε διατυπώσει την άποψη πως η σχέση κινδύνου / ανταμοιβής στα κυπριακά κρατικά ομόλογα δεν είναι ευνοϊκή και πρότεινε ρευστοποίηση των τίτλων, τονίζοντας ότι προτιμά και συστήνει αγορά των ελληνικών 20ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων κυπριακών.

Σήμερα εκτιμά ότι το γνωστό καλάθι (strip) των ελληνικών ομολόγων θα φτάσει το 52,5% της ονομαστικής του αξίας μέχρι το τέλος του 2013.

Σχετικά με τους κινδύνους για την Ελλάδα, η Morgan Stanley σημειώνει πως σήμερα είναι δύο βασικοί. Πρώτον ο κίνδυνος του Gerxit ο οποίος ωστόσο είναι πλέον εξαιρετικά μειωμένος, και δεύτερον, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης χρέους με τη συμμετοχή των επίσημων δανειστών αλλά και των ιδιωτών με κούρεμα 60% , ένα σενάριο το οποίο ωστόσο ο διεθνής οίκος το θεωρεί πολύ σκληρό για να υιοθετηθεί.

Σε ποιες χώρες είναι ευάλωτες οι τραπεζικές καταθέσεις

Η Morgan Stanley με αφορμή πρόσφατες αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες που έχουν υπερτροφικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, είναι «υποψήφιες» για κούρεμα των καταθέσεών τους αναφέρει:

«Μην κοιτάζετε τα κριτήρια του μεγέθους του τραπεζικού τομέα σε σχέση με την οικονομία ή της εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τις εγγυημένες και ξένες καταθέσεις, ή ακόμα και της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της διατραπεζικής αγοράς» και εκφράζει τη διαφωνία του σχετικά με τις εκτιμήσεις που δείχνουν το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα να είναι έτοιμες να πάρουν σειρά για κούρεμα καταθέσεων.

«Πιστεύουμε ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία...Μόνο εάν υπάρξει μια ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, την οποία μία κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη της, και στην περίπτωση που κριθεί ότι η χρήση κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM για την ανακεφαλαιοποίηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε, το bail in (κούρεμα) των senior τραπεζικών ομολόγων και των καταθέσεων θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα, όπως συνέβη στην Κύπρο» τονίζεται στην αναλύση.

Ωστόσο οι αναλυτές τη ΜS στην ανάλυσή τους αναφέρουν ότι το τραπεζικό σύστημα που αντιμετωπίζει αυτό τον κίνδυνο, είναι το ελληνικό. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το χειρότερο συνδυασμό της κακής ποιότητας κεφαλαίων και της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Ακολουθούν οι τράπεζες της Ιταλίας και της Αυστρίας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.