ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο»

Ντράγκι: Λάθος το κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ

Η αρχική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, που προέβλεπε τη φορολόγηση τόσο των ασφαλισμένων όσο και των ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων ήταν λάθος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Ντράγκι: Λάθος το κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ

«Δεν ήταν έξυπνη, για να πω το λιγότερο, και διορθώθηκε γρήγορα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και την ανακοίνωση ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ μένουν αμετάβλητα.

Επίσης όπως τόνισε ο κ. Ντράγκι  το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το οποίο προβλέπει ζημίες στις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, δεν θα ισχύσει σε μελλοντικά προγράμματα. «Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο», επισήμανε ο ίδιος.

Για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης  ο επικεφαλής της  ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένει πως αυτή  θα ανακάμψει αργότερα φέτος, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει ενδελεχώς τα νεότερα οικονομικά στοιχεία και ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, εφόσον χρειαστεί.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ακόμα ότι έγινε εκτενής συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο και η συναίνεση που υπήρξε ήταν να παραμείνει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, σημειώνοντας πάντως ότι η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να δράσει», επειδή δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει.

«Τις επόμενες εβδομάδες, θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά όλες τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και θα αξιολογήσουμε την επίπτωσή τους στις προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Η ασθενής οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε στις αρχές του έτους και μία σταδιακή ανάκαμψη προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους με κίνδυνο να επικρατήσει ένα δυσμενέστερο σενάριο», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.