ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το «κουρεμένο» από καιρό κυπριακό ποδόσφαιρο

Η αθλητικογράφος Ειρήνη Σπυροπούλου ζει και εργάζεται στην Κύπρο και γράφει στο matrix24.gr για την κρίση στην Κύπρο και πόσο αυτή έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο. Πράγματα που, αν μη τι άλλο, απασχολούν και την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα «κουρέματα» που επιβλήθηκαν εν μία νυκτί στην Κύπρο επηρεάζουν κάθε πτυχή της κοινωνίας, ασφαλώς και το ποδόσφαιρο. Βέβαια στο κυπριακό ποδόσφαιρο τα «κουρέματα» είχαν ξεκινήσει πριν εμφανιστεί η τρόικα, πλέον όμως θα διευρυνθούν και το αποτέλεσμα είναι μάλλον a priori γνωστό: εκπτώσεις σε... ποσότητα (στα οικονομικά δεδομένα) και μοιραία σε ποιότητα.

Στην Κύπρο, λοιπόν, οι ομάδες αντιλήφθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι το... κακό που έρχεται και άρχισαν να «μαζεύονται». Βέβαια οι μειώσεις των μπάτζετ κατά 30 και 40%, ακόμη και ομάδων που διεκδικούν το πρωτάθλημα, ήρθαν και ως αποτέλεσμα των αλόγιστων σπαταλών που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Βοήθησε και ο μπαμπούλας της ΟΥΕΦΑ με τα κριτήρια.

 Οι σπατάλες τώρα πληρώνονται

Μεγαλύτερο παράδειγμα αλόγιστης σπατάλης από την Ομόνοια, μία από τις σπουδαιότερες δυνάμεις του νησιού, δεν υπάρχει. Μία ομάδα που επιδόθηκε σε μία σειρά ηχηρών μεταγραφών και που πλέον χρωστάει σε όποιον... μιλάει (δεν χρειάζεται να προσθέσετε γλώσσα, δεν έχει διαφορά...), με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να ρίξει κατά το ήμισυ το μπάτζετ της και το επόμενο δίμηνο να ετοιμάζεται για νέα ανάλογη μείωση! Ωστόσο η Ομόνοια αποτελεί και το πλέον επιτυχημένο μοντέλο λαϊκής βάσης, ένα μοντέλο που στην Ελλάδα απέτυχε. Αν η ομάδα της Λευκωσίας περάσει τώρα τα κριτήρια (στις αρχές Μαρτίου χρειαζόταν 5 εκατ. ευρώ, χρήματα που σιγά-σιγά μαζεύει σχεδόν αποκλειστικά από τους φιλάθλους της!), θα είναι ο θρίαμβος του μοντέλου αυτού.

 Η νέα τάξη πραγμάτων και ο «κουρεμένος» ΑΠΟΕΛ

Σε κάθε περίπτωση, η στροφή όλων των ομάδων προς τις περικοπές (πλην του ΑΠΟΕΛ, της μοναδικής ομάδας που αύξησε κατά 20% το μπάτζετ, εκμεταλλευόμενο και τα τρελά έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ) διαμόρφωναν ήδη από την αρχή της σεζόν μία νέα τάξη πραγμάτων, με τους φιλάθλους των ομάδων μάλιστα να την αποδέχονται χωρίς μεγάλη γκρίνια, ως αναγκαστική επιλογή. Μία τάξη πραγμάτων που διαφοροποιείται εκ νέου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν και το ποδόσφαιρο και το υποχρεώνουν σε νέες αναπροσαρμογές προς τα κάτω.

Ο ΑΠΟΕΛ είναι η ομάδα που μετρά τις περισσότερες απώλειες από τα «κουρέματα», αφού ήταν η πλέον υγιής οικονομικά ομάδα. Μπορεί πρόσφατα να προνόησε να «σηκώσει» τις καταθέσεις από την προβληματική από καιρό Λαϊκή Τράπεζα, αλλά με τη μεταφορά τους στην Τράπεζα Κύπρου δεν πέτυχε και διάνα... Είχε αποφασιστεί να εναρμονιστεί και ο ΑΠΟΕΛ στις απαιτήσεις των καιρών και να ρίξει το μπάτζετ του, πλέον, όμως, με απώλειες που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και πολύ ηχηρή.

Οι υπόλοιπες ομάδες δεν είχαν τέτοιες απώλειες όσον αφορά στις καταθέσεις τους, αλλά τις συνέπειες της κρίσης τις βιώνει και θα τις βιώσει ολόκληρο το οικοδόμημα του κυπριακού ποδοσφαίρου, «πλούσιοι και φτωχοί»

 Οι συνέπειες της κρίσης

Συνοπτικά οι βασικότερες συνέπειες της κρίσης στο κυπριακό ποδόσφαιρο:

1. Το πιο άμεσο πρόβλημα αφορά στα κριτήρια του Μαρτίου, με την Ομοσπονδία να επιτυγχάνει την παράταση από την ΟΥΕΦΑ μέχρι τις 19 Απριλίου λόγω της κατάστασης. Ομάδες που είχαν φτάσει ένα βήμα από το να πληρούν τα κριτήρια πλέον κινδυνεύουν να μην προλάβουν, αφού τα έσοδα που προσδοκούσαν έστω και στο παρά πέντε δύσκολα θα έρθουν μετά τα "κουρέματα". Εκτιμάται ότι 5-6 από τις 14 ομάδες δεν θα περάσουν τη διαδικασία και θα ξεκινήσουν το νέο πρωτάθλημα με αφαίρεση βαθμών.

2. Περαιτέρω μείωση των μπάτζετ. Πέραν της μείωσης 30-40% που έγινε το περασμένο καλοκαίρι (με αποτέλεσμα όλοι οι προϋπολογισμοί να είναι κάτω από 5 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση του ΑΠΟΕΛ που ανήλθε στα 12), θα γίνει νέα μείωση που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 50% με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα του πρωταθλήματος.

3. Περικοπές στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια κίνηση ακόμη, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι από τη στιγμή που υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος, μειώνεται συνακόλουθα και η τιμή του. Γίνεται λόγος για μειώσεις που θα φτάσουν στο 20%.

4. Η φυγή των ξένων. Οι Κύπριοι φίλαθλοι ζητούσαν κυπροποίηση του πρωταθλήματος (το 75% των παικτών είναι ξένοι!) και αυτή θα έρθει, όχι βάσει σχεδίου, αλλά αναγκαστικά, όπως ήρθε και η ελληνοποίηση στην Ελλάδα. Ήδη η Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει προ Τρόικας τη μείωση των ξένων από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα. Από τη στιγμή που το κυπριακό πρωτάθλημα παύει να αποτελεί πόλο έλξης για οικονομικούς λόγους, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει κύμα φυγής αρκετών ξένων (το κακό είναι ότι θα φύγουν οι καλοί...) και στροφή των ομάδων στους γηγενείς.

5. Εδώ και ένα τρίμηνο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τις ομάδες για μείωση των ομάδων στην πρώτη κατηγορία (έχει 14 τώρα). Οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν και είναι πολύ πιθανό η μείωση να εφαρμοστεί άμεσα και να αφορά το επόμενο πρωτάθλημα. Εξετάζονται τα ενδεχόμενα πρωταθλήματος 10 (το πιθανότερο) ή 12 ομάδων. Οι μικρές ομάδες που επηρεάζονται από τη μείωση, αφού αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσουν στη δεύτερη κατηγορία, είναι πλέον υπέρ της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος με λιγότερες ομάδες, αφού διαφορετικά διατρέχουν τον κίνδυνο να αφανιστούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Υπάρχει κοινή βούληση για λύσεις

Αυτό το τελευταίο κρίνεται πολύ σημαντικό, αφού οι Κύπριοι δείχνουν να αντιδρούν σωστά στην κρίση και να αντιλαμβάνονται ότι αυτή απαιτεί συλλογική δράση και αποφάσεις. Οι ομάδες δείχνουν να αφήνουν στην άκρη κόντρες και αντιπαλότητες προκειμένου όλες μαζί να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: δεν περίμεναν την Τρόικα για να αναλάβουν δράση: συζητούν εδώ και μήνες τη μείωση των ομάδων ως μοναδικό τρόπο επιβίωσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ακόμη και η απόφαση της Ομοσπονδίας να διεξάγονται όλοι οι αγώνες υπό το φως της μέρας για να μην σπαταλάται ρεύμα μπορεί να μοιάζει λεπτομέρεια, αλλά δεν είναι: ακόμη και από αυτά τα "μικρά" διαπιστώνει κανείς μία διάθεση να μην αφεθεί το ποδόσφαιρο στο έλεος της κρίσης, αλλά να προσπαθήσει να σταθεί όρθιο, έστω και υπό διαφορετική, πιο... "κουρεμένη" μορφή.

 Το οξύμωρο

Το οξύμωρο με το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι πως συρρικνώνεται οικονομικά τη χρονιά που εξασφάλισε και πανηγυρίζει την παρθενική πενταπλή εκπροσώπησή του στην Ευρώπη (από τη σεζόν 2014-15)! Όσα πέτυχαν οι κυπριακές ομάδες με την άνοδό τους μέσα στους αγωνιστικούς χώρους κινδυνεύουν να τα χάσουν -αφού θα είναι δύσκολο να τα διατηρήσουν- με την κρίση, δεδομένου ότι οι... εκπτώσεις στου προϋπολογισμούς θα φέρουν μοιραία και εκπτώσεις στην ποιότητα.

* Η Ειρήνη Σπυροπούλου είναι αθλητικογράφος και εργάζεται στην κυπριακή ιστοσελίδα www.balla.com.cy

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Το «κουρεμένο» από καιρό κυπριακό ποδόσφαιρο - Inside News! 04/04/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.