ΚΟΣΜΟΣ

Οι προοπτικές του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ

Η Noble βλέπει ώθηση στην οικονομία από το φυσικό αέριο

Στις προοπτικές ώθησης της οικονομίας από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον σήμερα  Τρίτη στη Λευκωσία, σε ομιλία του σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Noble βλέπει ώθηση στην οικονομία από το φυσικό αέριο

Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου ανέφερε ότι τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης θα γίνει γνωστό κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδιάμεση λύση εισαγωγής φυσικού αερίου ωσότου να υπάρξει φυσικό αέριο κυπριακής παραγωγής.

Ο κ. Ντέιβιντσον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο Ισραήλ τα έσοδα μόνο από το τεμάχιο Ταμάρ αναμένεται να προσθέσουν ακόμη 1% στο ΑΕΠ της χώρας, εκτίμηση που έχει γίνει, όπως είπε, από την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ. Την ίδια ώρα έκανε ειδική αναφορά στην περιβαλλοντική πτυχή του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 185 εκ. τόνους. Όσον αφορά στην Κύπρο, εξέφρασε την ικανοποίηση και την εκτίμηση της εταιρείας του που της δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει σε έρευνες στο τεμάχιο 12. Η διαδικασία εξερεύνησης για φυσικό αέριο προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις και ρίσκα, είπε, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο ισχυρή οικονομία.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα ή νωρίς την επόμενη θα διαπιστωθεί κατά πόσο είναι οικονομικά εφικτό να προχωρήσει η Κύπρος στην ενδιάμεση λύση της εισαγωγής φυσικού αερίου, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ιωάννου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ συγκαλείται την Πέμπτη κατά την οποία θα εξεταστεί και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας υπάρχει περίπτωση να ανοιχτούν οι οικονομικοί φάκελοι των εταιρειών για την ενδιάμεση λύση που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο ρόλο της ΔΕΦΑ καθώς και στο γεγονός ότι βρίσκεται στις τελικά στάδια των προετοιμασιών για την πρώτη φάση του δικτύου μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, είπε, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα έχουν γίνει συναντήσεις με τις 22 κοινότητες που αφορά το έργο, οι οποίες και έχουν δει το θέμα πολύ θετικά. Σε πρώτη φάση το έργο θα κοστίσει 65 εκατ. ευρώ με τα 10 εκατ. να έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την Ε.Ε. Το συνολικό κόστος αποπεράτωσης του έργου για διοχέτευση φυσικού αερίου και στις βιομηχανίες και στα νοικοκυριά θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, το 50% του οποίου πιθανόν να μπορεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μία εκτεταμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στοιχείων με σεισμολογικά και γεωλογικά στοιχεία της υποθαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Ελλάδας έχει καταρτίσει η εταιρεία PGS σύμφωνα με την παρουσίαση του Πράμοντ Κουλκάρνι, Συντάκτη του World Oil. Τα στοιχεία των διάφορων ερευνών που διενεργήθηκαν από το 2000 ως και το 2012 δείχνουν τη μορφολογία των διάφορων περιοχών και εμπεριέχουν ενδείξεις ως προς τις προοπτικές που υπάρχουν στα τεμάχια, ανέφερε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας διάφορες διαφάνειες με τις οποίες έδειχνε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Το συνέδριο συνεχίζεται το απόγευμα της Τρίτης και την Τετάρτη.

Πηγή: www.nomisma.cy.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.