ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινη κόλαση με σύμμαχο τον αέρα

Δεκαέξι φωτιές στην Κρήτη

Από τις 23:00 χθες το βράδυ μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα εκδηλώθηκαν συνολικά 16 πυρκαγιές σε περιοχές των νομών Ηρακλείου, Χανίων, και Ρεθύμνου, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να υπερβάλλουν εαυτόν για να τις κατασβέσουν. Κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν, ενώ σημειώθηκαν καταστροφές σε βιοτεχνίες και καλλιέργειες.

Δεκαέξι φωτιές στην Κρήτη

Η σημαντικότερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή «Βαμβακόπουλο» στα Χανιά όπου υπήρξαν και καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν μία περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Η περιοχή, σε έκταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων, βρέθηκε σε πύρινο κλοιό με συμμάχους στη γρήγορη εξέλιξη της φωτιάς τους νότιους ανέμους, που άγγιξαν τα 9 - 10 μποφόρ και τους καλαμιώνες που υπήρχαν σε όλο το μήκος του χάνδακα που τη διασχίζει και καταλήγει στον Κλαδισό ποταμό.

Η φωτιά, παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών, εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, του στρατού και κατοίκων μαινόταν ανεξέλεγκτη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για να τεθεί υπό έλεγχο περίπου στις 08:30 το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτες καταγραφές κάηκαν σε ποσοστό 80 -90%, τρεις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ο Συνεταιρισμός Αλουμινοκατασκευαστών, μια επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και μια αντιπροσωπεία με βάρκες. Στο σημείο, συνολικά επιχείρησαν 14 πυροσβεστικά οχήματα, δύο εκ των οποίων κατέφθασαν από Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Απεγκλωβισμός νεαρής γυναίκας

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν και σε αυλές σπιτιών, ενώ στις 03:10 τα ξημερώματα κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν από την αστυνομία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα, σε μια περίπτωση χρειάστηκε η Πυροσβεστική να επέμβει για τον απεγκλωβισμό νεαρής γυναίκας που είχε υποστεί σοκ.

Πυρκαγιά απλώθηκε σε καλλιέργειες

Το μέτωπο της φωτιάς εξελίχθηκε από το 3ο έως το 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Χανιά - Ομαλός και επεκτάθηκε βόρεια, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Αναστάσιο Κουρουπάκη στις φλόγες παραδόθηκαν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περίπου 50 στρέμματα. Κατά τη διάρκεια που η φωτιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων για λόγους ασφαλείας σε τμήμα του δρόμου από Βαμβακόπουλο προς Αγιά.

Η φωτιά κοντά στα σπίτια

Τον γενικό συντονισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είχε ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής Κώστας Αραβιάκης, ενώ στο σημείο βρισκόταν και ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης που χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός μέσα σε μια αστική περιοχή να εκδηλωθεί τέτοιας έκτασης πυρκαγιά. Όσο αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, ήδη διενεργείται έρευνα χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.

Η δεύτερη σε έκταση πυρκαγιά εκδηλώθηκε στα Μεγάλα Χωράφια, χαρακτηρίστηκε ως δασική, ωστόσο έφθασε μέχρι και τις αυλές σπιτιών χωρίς να αναφερθούν σημαντικές ζημιές, ωστόσο στις φλόγες παραδόθηκε ΙΧ αυτοκίνητο ο οδηγός του οποίου δεν κατάφερε να το απομακρύνει. Η φωτιά έκαψε δασική χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες.

Δύο ακόμα πύρινα μέτωπα, στην περιοχή «Καφάρο» στις Βουκολιές και στα Κεραμειά, σήμαναν συναγερμό στις αρχές και τους κατοίκους. Στο σύνολό τους, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα Χανιά ελέγχονται, ωστόσο στα κύρια μέτωπα παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ από το πρωί έχει πέσει και η ένταση των ανέμων.

Πύρινο μέτωπο και στο νομό Ηρακλείου

Πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές Στάβιες του δήμου Γόρτυνας, Λύττος, Καλύβια και Αφρατί του δήμου Μινώα Πεδιάδος του Ηρακλείου καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στα Ανώγεια, η ταλάντωση καλωδίων της ΔΕΗ από τον άνεμο δημιούργησε σπινθήρες με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά. Λίγο αργότερα η πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για δύο πυρκαγιές στη Γωνιά και το Μελιδόνι. Στη δεύτερη περίπτωση απειλήθηκε βιοτεχνική εγκατάσταση πυρηνελαιουργείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου.

 Φωτιές και στο Ρέθυμνο

Δύο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν στη Μύρθιο του δήμου Αγίου Βασιλείου και σε μία εγκαταλειμμένη οικία στην παλιά πόλη του κέντρου του Ρεθύμνου. Επίσης, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνόλακος, όπου κάηκαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ελαφρού τύπου και ζώα, ενώ απειλήθηκαν παρακείμενες οικίες. Νωρίς το πρωί εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή Πλατανιάς, η οποία επιστράτευσε τις πυροσβεστικές δυνάμεις δεδομένου ότι βρισκόταν κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα. Από τη φωτιά καταστράφηκαν δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Όλες οι πυρκαγιές κατασβέστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Ρεθύμνου, οι οποίες μεταξύ άλλων βοήθησαν και τον γειτονικό νομό Χανίων όπου εκδηλώθηκαν φωτιές και εξαπλώθηκαν λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.