ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης

Περισσότερες θυσίες ζητά ο Μάριο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι αυτή τη στιγμή η ζώνη του ευρώ διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν απαιτητικές και οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Περισσότερες θυσίες ζητά ο Μάριο Ντράγκι

Μιλώντας στο Λονδίνο, σχεδόν ένα χρόνο αφότου υποσχέθηκε να κάνει «ότι είναι αναγκαίο» προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να υποστηρίξουν τα σχέδια για τα οποία δεσμεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ορισμένες θυσίες σχετικά με την εθνική τους κυριαρχία επί του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών πολιτικών.

«Η απάντηση στην κρίση δεν είναι μια μικρότερη Ευρώπη αλλά μια μεγαλύτερη», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του με θέμα τη «δόμηση της σταθερότητας και τη βιώσιμη ευημερία στην Ευρώπη». «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση (EMU) είναι πιο σταθερή σε σχέση με το περασμένο έτος», είπε.

Ο Ντράγκι παρότρυνε επίσης τη Βρετανία να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει τόσο την ανάγκη ενός πιο ευρωπαϊκού Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ανάγκη μιας πιο βρετανικής Ευρώπης».

Η αποφασιστική δράση της ΕΚΤ έχει δώσει χρόνο στις κυβερνήσεις να σταθεροποιήσουν την οικονομική τους κατάσταση και να ενισχύσουν την μετοχική τους θέση, είπε ο Ντράγκι. «Τα μέτρα που πήραμε έδωσαν στις αγορές μια ανάσα, οι οποίες κυριαρχούνταν από τον πανικό», πρόσθεσε. «Σήμερα βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια και απτές βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών». Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι υπάρχουν σημάδια μικρής βελτίωσης, ωστόσο δήλωσε ότι «οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη παραμένουν απαιτητικές». Άσκησε επίσης πιέσεις στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ώστε να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την οικονομικής του κατάσταση. «Για να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε την παραγωγική ικανότητα των κοινωνιών μας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαρθρωτική λειτουργία των οικονομιών τους», είπε.

Ένα ακόμα σημείο το οποίο επεσήμανε ο Ντράγκι ήταν η αναγκαιότητα για ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα. «Εάν επιτύχουμε στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης –κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος- τα οφέλη θα είναι μεγάλα, όχι μόνο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ αλλά και για όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Περισσότερες θυσίες ζητά ο Μάριο Ντράγκι - Inside News! - Inside News! 24/05/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.