ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος»

Σενάρια πολέμου στο Αιγαίο στήνει η Τουρκία

Με 94 πολεμικά πλοία, 23 ελικόπτερα και αντίστοιχο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών επιχειρεί η Τουρκία να δημιουργήσει «συνθήκες πολέμου» στο Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης ''Ντενίζ Γκουρντού'' ( Θαλασσόλυκος) των  τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σενάρια πολέμου στο Αιγαίο στήνει η Τουρκία

Τόσο τα - ακραία - σενάρια της άσκησης όσο και αρκετές προκλητικές  κινήσεις - υπέρπτηση Αγαθονησίου από Φάντομ, πλους τορπιλακάτου μέχρι την Τζια, αντίδραση σε αναγνωρίσεις,  κλπ -  είχαν σχεδιαστεί από το Γενικό Επιτελείο έτσι ώστε αφενός να προκαλούν και αφετέρου να δημιουργούν συνθήκες ατυχήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται,  αναφέρουν  έμπειροι αναλυτές στο  Onalert.gr.
Μάλιστα δεν αποκλείεται , προσθέτουν, τα σχέδια αυτά να προωθούνται από κύκλους του ''βαθέως- Κεμαλικού -  κράτους'' με στόχο ακόμα και την δημιουργία προβλημάτων στον Ερντογάν που έχει ανοιχτό μέτωπο με την Συρία ενώ δοκιμάζεται και με την επιτυχία του σχεδίου επίλυσης του Κουρδικού.

Ιδού μερικές από τις διαρροές που δημοσιεύτηκαν σε τουρκικές εφημερίδες:

Η Vatan αναφέρεται στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τον τίτλο «Επικίνδυνη προσέγγιση κατά την άσκηση».
Ισχυρισμός για ...αερομαχία ελληνικών F-16 με το τουρκικό ελικόπτερο!

 Και άλλες «παρενοχλήσεις»
Η «Askam» αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τον τίτλο «Συναγερμός από τους Έλληνες για την τουρκική άσκηση» και γράφει ότι, οι Έλληνες πέρασαν σε συναγερμό με τις αλλεπάλληλες απογειώσεις των τουρκικών F-16… Δύο τουρκικά F16, που έλαβαν μέρος στις 23 Μαΐου στην άσκηση νοτιοδυτικά της Ρόδου, παρενοχλήθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.  Επίσης στις 24 Μαΐου, βόρεια της Κρήτης, δύο ελληνικά αεριωθούμενα παρενόχλησαν τουρκικά ελικόπτερα.

Ειδησεογραφικά, στην άσκηση, αναφέρεται η «Zaman» με τον τίτλο «Συμμετοχή ρεκόρ στη μεγαλύτερη άσκηση των ναυτικών δυνάμεων». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι, η άσκηση «Θαλασσόλυκος-13», των ναυτικών δυνάμεων, διεξάγεται με τη <<μεγαλύτερη συμμετοχή>>. Η άσκηση ξεκίνησε υπό τη διοίκηση του Διοικητή του Στόλου, Αντιναύαρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου και στο πλαίσιο της άσκησης αυτής πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση με πραγματικά πυρά.

Σενάριο  με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και πυρά κατά αεροσκάφους
Με τίτλο «Πόλεμος αεροπορικής άμυνας στην άσκηση ‘Θαλασσόλυκος’» αναφέρεται  ειδησεογραφικά η «Sabah».  Σημειώνεται εκεί ότι στην φρεγάτα Κεμαλρεΐς, έγινε εκπαίδευση Πολέμου Αεροπορικής Άμυνας. Τα πλοία, που βρίσκονται στο Κεντρικό Αιγαίο για τις δραστηριότητες της 3ης φάσης της άσκησης «Θαλασσόλυκος-13», ετοιμάζονται για ενδεχόμενες επιθέσεις με διάφορα σενάρια. Στην εκπαίδευση Πολέμου Αεροπορικής Άμυνας, στο πλαίσιο της άσκησης, βάση του σεναρίου, με τη διαπίστωση από ραντάρ των φρεγατών που πλησιάζουν την φρεγάτα, μετά τις προειδοποιήσεις, έγινε προσπάθεια αδρανοποίησης των ραντάρ με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και με τη ρίψη σφαιρών έγινε ανταπόκριση με πυρά.

Σε «κατάσταση πολέμου»
Η «Milliyet» γράφει για τα ίδια με τον τίτλο «Αγωνία πολέμου» και τονίζει ότι, για την 3η φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος-13», τα πλοία, που βρίσκονται στο Κεντρικό Αιγαίο, ετοιμάζονται, με διάφορα σενάρια, για πιθανές επιθέσεις. Στο πλαίσιο της άσκησης, κατά την εκπαίδευση  πολεμικής αεροπορικής άμυνας, με τη διαπίστωση των ραντάρ των αεροσκαφών που προσέγγισαν τη φρεγάτα, σύμφωνα με το σενάριο, το πλοίο ετέθη σε κατάσταση πολέμου. Όταν, παρά τις προειδοποιήσεις, τα αεροσκάφη προσέγγισαν, έγινε προσπάθεια αδρανοποίησης των ραντάρ του αεροσκάφους με ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Αυτοσυγκράτηση- μαχητικότητα

Υπό το κλίμα αυτό δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία που επιδείχθηκε από την ελληνική πλευρά σε κρίσιμες φάσεις σε συνδυασμό πάντα με μαχητική παρουσία και υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών  δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Ούτε τυχαία είναι τα «μπράβο» από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο στο προσωπικό για τη στάση του έναντι των τουρκικών προκλήσεων που διατυπώθηκαν μέσω τουίτερ .

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.