ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει η ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπαλλήλους του Βελγίου

Υπέρ της άρσης της απαγόρευσης στις δημόσιες υπαλλήλους να φορούν την ισλαμική μαντίλα, μέτρο που είχε επιβληθεί το 2007, όταν στο δημοτικό συμβούλιο πλειοψηφούσαν κεντροδεξιά κόμματα, ψήφισε η πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και Πρασίνων στην Γάνδη του Βελγίου.

Επιστρέφει η ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπαλλήλους του Βελγίου

Τουλάχιστον 10.00 ενήλικες δημότες, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι από τον απαιτούμενο αριθμό, είχαν υπογράψει μια αίτηση με την οποία ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης. Ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τέσσερις ώρες —σχεδόν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας— τα 29 από τα 51 μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του μέτρου που απαγόρευε στις δημόσιες υπαλλήλους της πόλης που έρχονται σε επαφή με το κοινό να φέρουν θρησκευτικά ή πολιτικά σύμβολα.

Ουσιαστικά η απαγόρευση αφορούσε τις μουσουλμάνες που φορούσαν ισλαμική μαντίλα και εργάζονταν σε γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού σε υπηρεσίες του Δήμου. Παρόμοια μέτρα ισχύουν σε πολλές βελγικές πόλεις. Πριν από δύο χρόνια, το Βέλγιο απαγόρευσε την χρήση του νικάμπ και της μπούρκας, δηλαδή των ισλαμικών ενδυμάτων που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο, από τις δημόσιες υπαλλήλους.

Η γειτονική Γαλλία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στη δυτική Ευρώπη απαγόρευσε την χρήση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία, όπως η ισλαμική μαντίλα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.