ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλη η πρόταση νόμου

Κατάργηση της επιστράτευσης ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον πολιτικό απολογισμό από τις εξελίξεις στο απεργιακό μέτωπο των επιστρατευμένων καθηγητών κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εβδομάδα που φεύγει αποτελεί ευκαιρία για... προβληματισμό.

Κατάργηση της επιστράτευσης ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μέσα στις επόμενες ώρες κατατίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση του «άθλιου θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης», όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αυτή την πρόταση θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ», είπε ο κ. Τσίπρας αξιοποιώντας τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για τον αντιρατσιστικό νόμο. «Ως εδώ με τη βία και την τρομοκρατία απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η τρίτη πολιτική επιστράτευση αλλά θα είναι η τελευταία. Είτε την ψηφίσουν είτε δεν την ψηφίσουν εδώ μέσα», είπε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις στο μέλλον.

Από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με όλα τα μέσα και ότι η επόμενη απεργία θα είναι πολιτική, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου 9μελούς οργάνου στην Κουμουνδούρου, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να υπερβεί την απόφαση της ΟΛΜΕ και τις πολιτικές της παρενέργειες, στοχοποιώντας αποκλειστικά την κυβέρνηση. «Για πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση θα μπορεί να κυβερνάει με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικές εκτροπές;», διερωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι «εξαθλιώνουν εργασιακά τους εκπαιδευτικούς, επισείοντας απολύσεις και υποχρεωτικές μετακινήσεις και υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη δημόσια παιδεία». «Το κίνημα των εκπαιδευτικών  με αξιοπρέπεια και συνέπεια θα συνεχίσει  να αγωνίζεται για την αναβάθμιση και την προστασία της δημόσιας παιδείας», συνέχισε η αξιωματική αντιπολίτευση, που προεξήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης» και απαίτησε την «άμεση άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών».

Πολλοί στην Κουμουνδούρου, ήδη από αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν έκρυψαν το «μούδιασμά» τους από το γεγονός ότι η ΟΛΜΕ, με την απόφασή για της για μη πραγματοποίηση της απεργίας, «άδειασε» τις αποφάσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ, που ήταν συντριπτικότατες υπέρ της απεργίας -παρά το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και πριν την απόφαση, δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, καλούσε τους εκπαιδευτικούς να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα, στάθηκε στο πλευρό της ΟΛΜΕ από το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε την υπογραφή του στο χαρτί της επιστράτευσης.
Έκτοτε, η αξιωματική αντιπολίτευση κατακεραύνωνε την κυβέρνηση για την επιστράτευση και κατηγορούσε το Μαξίμου για «επίδειξη αυταρχισμού» και «κουρέλιασμα του Συντάγματος».  Παράλληλα, όμως, η Κουμουνδούρου τηρούσε διακριτικές αποστάσεις από την τελική απόφαση των καθηγητών, με κεντρικά της στελέχη να επικαλούνται την «αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Αρχή ανατροπής»

Όμως, στο παρασκήνιο, δεν ήταν λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διέβλεπαν ότι η απεργία των καθηγητών, αν γινόταν παρά το καθεστώς επιστράτευσης, θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα για να ξεκινήσει μία πολιτική πυρκαγιά με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, ιδιαίτερα η πλευρά Λαφαζάνη, αλλά και στελέχη της «προεδρικής» πλειοψηφίας, επεσήμαιναν με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς ως το τέλος, ακόμη κι αν αντιμετώπιζαν τις ποινικές συνέπειες από την μη υπακοή στην επιστράτευση.
Μάλιστα, ως το βράδυ της Τετάρτης, που οι τοπικές ΕΛΜΕ αποφάσιζαν με ευρύτατα ποσοστά υπέρ της απεργίας, η... επαναστατική διάθεση στον ΣΥΡΙΖΑ φούντωνε. Ωστόσο, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να «πάει πάσο» και να μην απεργήσουν επιστρατευμένοι οι καθηγητές.

Μούδιασμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν άναψε εσωκομματική φωτιά -με την έννοια της σύγκρουσης συνιστωσών ή τάσεων μεταξύ τους- στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, προκάλεσε κατήφεια στα στελέχη του κόμματος, καθώς πολλοί δέχθηκαν αιτιάσεις και παράπονα από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για «χαλάρωση» ή ακόμη και για... «συναινετική στάση» προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε εδώ όλη την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση Νόμου για την Κατάργηση της επιστράτευσης

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.