ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντί για μείωση ΦΠΑ, ζητούν αύξηση των συντελεστών

Έπεσαν σε δημοσιονομικό … κενό αέρος

«Καμπανάκι» για νέα μέτρα χτυπά η Τρόικα. Μετά την «τρύπα» στις εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις και την υστέρηση κρατικών εσόδων του πενταμήνου, οι ελεγκτές ανακάλυψαν και το «άνοιγμα» στον ΕΟΠΠΥ.

Έπεσαν σε δημοσιονομικό … κενό αέρος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι πιστωτές μας όπως όλα δείχνουν θα παρατείνουν την διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου βρεθούν αξιόπιστα «μπαλώματα» -ήτοι νέα μέτρα- για να καλύψουν τις «τρύπες» στον Προϋπολογισμό: Μάλιστα οι εκτιμήσεις για την «τρύπα» του ΕΟΠΠΥ, διίστανται. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το «άνοιγμα» στα ταμεία του ασφαλιστικού φορέα δεν ξεπερνά τα 700 - 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και φθάνει και το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν στην χώρα μας αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο και στην οποία πρόκειται να παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι δανειστές είχαν νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο με το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2013 – 2014 να είναι το επικρατέστερο θέμα σε αυτό τον γύρο διαβουλεύσεων. Οι δανειστές όπως ενημερώθηκαν από τα τεχνικά κλιμάκια τούτο έχει δημιουργηθεί λόγω της «τρύπας» που υπάρχει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και των υπολοίπων ασφαλιστικών φορέων.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών έχει συσταθεί εδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά υπέβαλε για μία ακόμη φορά το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν το συγκεκριμένο κυβερνητικό αίτημα όσο τα έσοδα του προϋπολογισμού πηγαίνουν από το «κακό στο χειρότερο». Στο πεντάμηνο η «τρύπα» έφτανε στα 562 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να μετατραπεί σε έλλειμμα.
Μετά από μία τέτοια εξέλιξη οι δανειστές όχι μόνο δεν θα πουν «ναι» στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά δεν αποκλείεται να φέρουν στο προσκήνιο τις προτάσεις του ΔΝΤ για αύξηση των μειωμένων συντελεστών, με την κατάργηση εκείνων κατά 30% μειωμένων που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ όχι μόνο θα μειωθούν αντίθετα θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%.

Στην συνάντηση τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των εφοριών.

Ανάσα στο οικονομικό επιτελείο έδωσαν πάντως οι θετικές εξελίξεις με την αζέρικη Soccar που φέρετε να υπέβαλλε αυξημένη κατά 70 εκατ. ευρώ προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ, σε σχέση με την αξία που είχε καθορίσει ανεξάρτητος εκτιμητής. Το ποσό που προτίθεται να καταβάλλει φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.