ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Οι απολύσεις στην ΕΡΤ καταστρατηγούν ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για τον κατά πόσο οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, προσκρούουν στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απολύσεις στην ΕΡΤ καταστρατηγούν ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία

Στην ερώτηση που υπογράφουν οι Δ.Παπαδημούλης, Δ.Στρατούλης και Ζ. Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται ότι «η πρόσφατη απαράδεκτη και κυνική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με συνοπτικές διαδικασίες, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επιχειρεί την εξαΰλωση ενός δημόσιου αγαθού, προσβάλλει το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών, υποβαθμίζει και απομονώνει τις ακριτικές περιοχές και τους απόδημους Έλληνες, συνιστά χτύπημα για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία μας.».

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι η  απόφαση αυτή  έχει και μια άλλη συνέπεια: oδηγεί χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, εν μια νυκτί, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, καταστρατηγώντας ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η ερώτηση,  η Οδηγία 75/129/ΕΟΚ, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις καθώς και η Οδηγία 92/56/ΕΟΚ που την τροποποιεί, προβλέπουν την υποχρέωση του εργοδότη όσον αφορά την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Στην περίπτωση της ΕΡΤ η υποχρέωση αυτή προφανώς παραβιάσθηκε.

Περεταίρω, το Π.Δ. 178/2002 «Μέτρα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 98/50/ΕΚ του Συμβουλίου» που εφαρμόζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπει (άρθρο 5) ότι η μεταβίβαση αυτή καθ’ αυτή δεν συνιστά λόγο απόλυσης εργαζομένων.

Το ΠΔ προβλέπει σειρά μέτρων για τα εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Μισθολόγιο, Ομαδικά Ασφαλιστήρια Προγράμματα, Συνταξιοδοτικά Προγράμματα κ.α.).

Μετά από αυτό, ερωτώνται οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας, Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου αντίστοιχα:

· Οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την διακοπή της ΕΡΤ είναι σύμφωνες με το Κοινοτικό Δίκαιο; Ή μήπως το επιχείρημα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας δεν περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό δίκαιο;

· Τηρούνται οι διατάξεις του νόμου για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων;

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.