ΚΟΣΜΟΣ

Χάνει την ασυλία της

Ποινικές διώξεις για υποκίνηση ρατσισμού αντιμετωπίζει η Μαρίν Λε Πέν

Η ακροδεξιά Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λε Πεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ποινικές διώξεις για υποκίνηση ρατσισμού.

Ποινικές διώξεις για υποκίνηση ρατσισμού αντιμετωπίζει η Μαρίν Λε Πέν

Το BBC αναφέρει πως οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ανοίξει μια υπόθεση του 2011 σε βάρος της Λε Πεν, όταν εκείνη παρομοίασε την προσευχή των μουσουλμάνων στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή στη Γαλλία.

Όντας ευρωβουλευτής είχε ασυλία όμως η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική επιτροπή ήρε την ασυλία της Λε Πεν σε μυστική ψηφοφορία που έλαβε θέση την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την ψηφοφορία υπέρ της άρσης της ασυλίας της Γαλλίδας πολιτικού να είναι «συντριπτική», όμως για να επικυρωθεί θα πρέπει να βάλει την... υπογραφή της η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Θυμίζουμε ότι η Λε Πεν είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2010, στην πόλη της Λιόν. Ενώ οι προσευχές των μουσουλμάνων στους δρόμους απαγορεύτηκαν στο Παρίσι το 2011, λόγω των εντεινόμενων διαδηλώσεων από ακροδεξιούς.

Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής της ασυλίας

Οι πληροφορίες του BBC επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπο της Μαρί Λεπέν, ο οποίος δήλωσε ότι μία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της προέδρου του Εθνικού Μετώπου.

Η πρόταση της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει απλώς εισηγητικό χαρακτήρα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 11 Ιουνίου από την ολομέλεια, σημείωσε ο Τζάουμε Ντουχ.

Η Γαλλία είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2012 να αρθεί η ασυλία της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει το 2010, όταν παραλλήλισε τις προσευχές των μουσουλμάνων στο δρόμο με τη γερμανική κατοχή. Την εποχή εκείνη η Λεπέν ήταν ακόμη υποψήφια να διαδεχθεί τον πατέρα της στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου.

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν σάλο και η εισαγγελία της Λιόν ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα με την κατηγορία της "υποκίνησης ρατσιστικού μίσους", μετά από καταγγελία του Κινήματος κατά του Ρατσισμού και της Φιλίας των Λαών (Mrap). Η ίδια η Λεπέν είχε ανακοινώσει ότι η έρευνα μπήκε στο αρχείο, όμως ακολούθησε και δεύτερη καταγγελία, αυτή τη φορά από την Ένωση κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF), με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος δικαστικών ερευνών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.