ΕΛΛΑΔΑ

Αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν

Συμφωνία ΠΝΟ-Πλοιοκτητών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για δύο χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις, συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Συμφωνία ΠΝΟ-Πλοιοκτητών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Παράλληλα το συμβούλιο της ΠΝΟ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, αποφάσισε το απόγευμα το συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά, στην οποία θα επιδώσουν έγγραφο με το οποίο θα ζητείται να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν χρήματα μηνών σε πληρώματα αλλά και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.

Στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αύριο θα επιτραπεί κανονικά ο απόπλους των πλοίων «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LANE και «Αγ.Γεώργιος» της κοινοπραξίας «Παναγία η Οδηγήτρια» από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα παρακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για εξόφλησή τους έως το τέλος Ιουνίου.

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων έχουν προειδοποιήσει ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.

Όσον αφορά στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αυτή υπεγράφη το μεσημέρι κατά τη συνάντηση της ΠΝΟ με τη διοίκηση των ακτοοπλόων.

«Χαιρετίζω θερμά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας» τονίζει με δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

«Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακρού και ουσιαστικού διαλόγου, τον οποίο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προέκρινε και ενθάρρυνε από την πρώτη στιγμή. Θέλω να συγχαρώ και τα δύο μέρη για την ωριμότητα και τη σύνεση την οποία επέδειξαν, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού.

Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας είχε λήξει στις 31/12/2011, η δε νέα, που λήγει στις 31/12/2013, περιλαμβάνει και τα πλοία της Αδριατικής.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές, διευκρινίστηκε και το άρθρο που αναφέρεται στο επίδομα άγονων γραμμών, που, όπως υποστήριξαν οι ακτοπλόοι, δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησαν ενώ υποστήριξαν ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.

Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.