ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθε δόση θα εγκρίνεται μετά από έλεγχο των πιστωτών

«Πράσινο φως» από το Eurogroup στις …υποδόσεις των 8,1 δισ. ευρώ

Σε …υποδόσεις θα καταβάλλουν οι πιστωτές μας την δόση των 8,1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα: Το Eurogroup άναψε το «πράσινο» φως για την εκταμίευση 6,8 δισ ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, αναλόγως βεβαίως με το εάν η Ελλάδα θα τηρεί μήνα με μήνα τα συμφωνηθέντα. Συγκριμένα 4,3 δισ. θα εκταμιευτούν  στα τέλη Ιουλίου, 1,5 δισ  τον Αύγουστο  και 1 δις. τον Οκτώβριο. 

«Πράσινο φως» από το Eurogroup στις …υποδόσεις των 8,1 δισ. ευρώ

Την απόφαση του κοινοτικού οργάνου είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Τέλος, η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ ανέφερε πως περίμενε από το σημερινό Eurogroup να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, η Μ. Φέκτερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν τη δόση.

Η έκθεση της τρόικα που τέθηκε υπόψη του Eurogroup μιλά για αβεβαιότητα στους στόχους που έχουν τεθεί για ανάπτυξη αλλά και για καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου..

 Στη σχετική ανακοίνωση της τρόικας αναφέρεται ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και ότι έχουν γίνει όλες οι πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του, όμως τονίζεται ότι «η  αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».

Η έκθεση της τρόικας βγάζει κίτρινες κάρτες για τις υπερβολικές δαπάνες στην Υγεία, την πορεία είσπραξης των φόρων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, επισημαίνει πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αυτούς τους τομείς.

Εάν τελικά η δόση αποφασιστεί να εκταμιεύεται τμηματικά η Αθήνα θα πρέπει μέσα στον μήνα, να έχει κλείσει τα ζητήματα της διαθεσιμότητας, της μείωσης των δαπανών για ιδιωτικά θεραπευτήρια και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Το Αύγουστο κυρίαρχο θέμα θα είναι οι παρεμβάσεις για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, ενώ τον Σεπτέμβριο στην ατζέντα βρίσκονται νέες μειώσεις εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας.

Ακόμη στην  έκθεσή της η τρόικα κάνει γνωστό ότι δεν αποδέχεται την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε αυτή την φάση, δέχεται όμως να συνεχίσει την συζήτηση με τις ελληνικές αρχές.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.