ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης

«Σπάει» και πωλείται η ΔΕΗ

Το σπάσιμο και η πώληση της ΔΕΗ αποφασίστηκε με αιφνιδιαστική πράξη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έως το 2014.

«Σπάει» και πωλείται η ΔΕΗ

Προβλέπεται η διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές μέχρι το 2016.

Το σχέδιο για τη ΔΕΗ, θέτει τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με το πλάνο που εγκρίθηκε ο ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού θα διαχωριστεί πλήρως από τη ΔΕΗ, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν πάγια της Επιχείρησης και θα μπορεί να ανταγωνιστεί την κρατική εταιρεία και τέλος ένα μέρος της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθεί.

Πιο αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τρεις βασικές ενότητες:

1. Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος ΑΔΜΗΕ.
2. Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.
3. Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.

Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται:

Φάση Ι: Είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.

Φάση ΙΙ: Συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.

Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2013 και η δεύτερη στο β τρίμηνο του 2014.

Για τη μικρή ΔΕΗ: Δημιουργία εταιρείας με το 30% του δυναμικού της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη τις αποσύρσεις παλιών μονάδων και την κατασκευή νέων. Επίσης θα δοθεί αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας εμπορίας.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ.

Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ: Θα διατεθεί το 17% και θα προσελκυθεί στρατηγικός επενδυτής. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία νεοφιλελεύθερη απόφαση

«Η ακραία αυτή νεοφιλελεύθερη απόφαση συνιστά έγκλημα που αν γίνει πράξη θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και θα στερήσει τη χώρα από ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής εξόδου από την κρίση», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.