ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το δημόσιο χρέος και οι… δημιουργοί του

Οι πολιτικοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνήθως παθαίνουν μερική αμνησία όταν μιλούν για το δημόσιο χρέος. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται να… καταργήσει το δημόσιο χρέος σαν να είναι αγορανομική διάταξη!

Όμως τα στοιχεία υπάρχουν: στη Στατιστική Υπηρεσία, στην Τράπεζα Ελλάδος και κυρίως στην έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σταθμισμένα, και χωρίς… Αλογοσκούφεια μαγειρέματα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέλαβε το 1974 από τη χούντα «φανερό» δημόσιο χρέος ίσο με το 24% του ΑΕΠ. Το «κρυφό» δημόσιο χρέος ήταν τα δάνεια διαφόρων δημόσιων οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζα Ελλάδος κ.λπ.) για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Επειδή οι πολυεθνικές τράπεζες δεν δάνειζαν εύκολα τη χούντα από τον φόβο μην θεωρηθούν τα δάνειά τους μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας «επαχθές χρέος» και κινδυνέψει η εξόφλησή τους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε το 1981 δημόσιο χρέος ίσο με το 28,4% του ΑΕΠ και το 1989 παρέδωσε δημόσιο χρέος ίσο με το 86%. Η αύξηση του χρέους χρηματοδότησε:

Α) τον διπλασιασμό των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (από 400.000 περίπου σε 800.000) και τις αυξήσεις στους μισθούς τους για να αγοράσουν αυτοκίνητα, ψυγεία, τηλεοράσεις και άλλα είδη εισαγωγής.

Β) Τους αγρότες. Μόνο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί σπατάλησαν πάνω από 1 τρισ. δραχμές πριν διαλυθούν.

Γ) Εμπόρους, βιομηχάνους, βιοτέχνες, εργολάβους κ.λπ. για να δημιουργηθούν τα «νέα τζάκια» της οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτοί οι νεόπλουτοι τα μετέτρεψαν σε βίλες, κότερα, καταθέσεις στο εξωτερικό κ.λπ.

Δ) Τις κρατικοποιήσεις χρεοκοπημένων επιχειρήσεων (ΛΑΡΚΟ, Πειραϊκή Πατραϊκή κ.λπ.) και τις ΔΕΚΟ. Μόνον η «Ολυμπιακή» κατασπατάλησε πάνω από 1 τρισ. δραχμές.

Ο Κ. Μητσοτάκης παρά τις διακηρύξεις του ακολούθησε την ίδια ψηφοθηρική πολιτική και ανέβασε το δημόσιο χρέος στο 110% του ΑΕΠ, παρά τις προσπάθειες του Στέφανου Μάνου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε τη δεύτερη περίοδό του με το σύνθημα: Ή η Ελλάδα θα φάει το χρέος ή το χρέος θα φάει την Ελλάδα. Το μόνο που κατάφερε όμως ήταν να φθάσει το δημόσιο χρέος στο 120%.

Ο Κώστας Σημίτης προσπάθησε επίμονα και μεθοδικά να μειώσει το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών καθώς και του πληθωρισμού. Μετά το 2001 κατάφερε να έχει συνεχώς πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Παρ’ όλο που χρηματοδότησε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεγάλα έργα (ΜΕΤΡΟ, αεροδρόμιο, τραμ, Αττική Οδός, Ρίο-Αντίρριο, ΠΑΘΕ), τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκατοντάδες έργα στην περιφέρεια: Νοσοκομεία, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους κ.λπ.

Ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος παρέλαβε τον Μάρτιο του 2004 δημόσιο χρέος ίσο με το 95% του ΑΕΠ και με την πολιτική «ήπιας προσαρμογής» παρέδωσε το 2009 δημόσιο χρέος 127%, έλλειμμα στον προϋπολογισμό 15,8% και έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών πάνω από 40 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα αύξησε τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε 1.135.000 άτομα. Αύξησε μισθούς και επιχορηγήσεις ακολουθώντας την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το «Λεφτά υπάρχουν» και κατέληξε στο μνημόνιο (ευτυχώς!) αφού δεν μπόρεσε να διαχειριστεί με άλλο τρόπο το δημόσιο χρέος που παρέλαβε.

Στο τέλος Μαΐου του 2013 το δημόσιο χρέος έχει φτάσει στα 317,5 δισ. ευρώ και πάνω από 170% του ΑΕΠ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει το «κούρεμα» και η «επαναγορά» θα είχε ξεπεράσει τα 420 δισ. ευρώ και το 220% του ΑΕΠ.

Γι΄ αυτό λοιπόν η κρίση και η χρεοκοπία της χώρας έχουν ονοματεπώνυμο: Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Καραμανλής μικρός και το «κερασάκι» Γ. Παπανδρέου.

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θεωρω κ.Παπαδόπουλε ότι από οικονομικα ειστε λιαν επιεικως ΑΣΧΕΤΟΣ.1.Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέδωσε το 89 δημοσιο χρεος 67% επι του ΑΕΠ. κ με την βουλα της ν.δ.(βλεπε κυρωσηπροϋπολιγισμού 11/1989″ κυβερνηση ν.δ.πρακτικα της Βουλης των Ελληνων)2.Το θεμα δεν ειναι αν εχεις δημ.χρεος αλλα αν μπορεις να το διαχειριστεις,αν εχεις αναπτυξη δηλδ. ή αλλα εσοδα για να αποπληρωνεις.Ξεχασατε να αναφερετε σε ποιες περιοδους η χωρα ειχε αναπτυξη κ επιπλεον κ τι πληθωρισμο παρεδιδε καθε κυβερνηση στην επομενη,επισης σημαντικο ρολο παιζει το ισοζυγιο πληρωμων (εισαγωγες εξαγωγες).Τα λεφτα που ‘ξοδεψαν’οι συνετερισμοι ηταν τα ΜΟΠ που πθεσε ο Ανδρεας κ πηρε ως φτωχος νοτος
    απειλωντας για βετο στην ενταξη Ισπανιας Πορτογαλιας.Εαν εκλεινε τις προβληματικεςπου δημιουργησαν οι βιομηχανοι μαζι με τις τοτε κυβερνησεις θα φωναζατε τωρα οτι δημιουργησε στρατιες ανεργων.Τα κοτερα κ οι βιλες των βιομηχανων εγιναν απο τα υπερκερδη κ οχι απο τις αυξησεις που αναγκαστηκαν να δωσουν το 81-89 στους εργαζομενους.Δυστυχως ο Κ.Καραμανλης δεν ακολουθησε την πολιτικη Α.Παπανδρεου,διοτι αφου αφησε να διαλυθουν τα παντα,αφησε να φαγωθουν κ τα παντα,μεχρι κ οι κατσαριδες των νοσοκομειων εφαγαν λεφτα η πηραν επιδοτηση(μαλλον τοτε ζουσατε σε αλλη χωρα)
    Υ.Γ.Το δημ.χρεος της Ιαπωνιας ειναι 120%μηπως πρεπει να μπει σε μνημονιο;
    ΥΓ 2 Λιγοτερη παραπληροφορηση δεν βλαπτει!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.