ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στις επενδυτικές συνήθειες των Ελλήνων επιφέρει η κρίση

Χωράφια αγοράζουν οι Έλληνες - Ξενοδοχεία οι ξένοι

Ελιές και ροδιές αγοράζουν οι Έλληνες γονείς στα παιδιά τους, αποφεύγοντας τα αστικά ακίνητα. Αντίθετα ξένοι επενδυτές έχουν βάλει στο μάτι ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.

Χωράφια αγοράζουν οι Έλληνες - Ξενοδοχεία οι ξένοι

Η οικονομική κρίση έχει μεταβάλλει άρδην την εικόνα  της αγοράς ακινήτων στην χώρας μας.

Η υπερφορολόγηση των κατοικιών έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση της ζήτησης και αγορά τους, ενώ παρατηρείται η τάση στροφής προς εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, όπως η αγορά αγροτεμαχίων. «Αντί να επενδύσουν σε άλλο ακίνητο, όπως παλαιότερα σε μεζονέτες, πολλοί γονείς πιστεύουν πλέον ότι το καλύτερο είναι ν' αφήσουν στα παιδιά τους αγροτική γη και μάλιστα με ήδη υφιστάμενες καλλιέργειες, όπως ελιές ή ροδιές» σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο γενικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της  «Parnthenon Real Estate», Κώστας Γεωργάκος. Το σκεπτικό είναι πως η αγροτική γη μπορεί να αποδώσει άμεσα κάποια οικονομικά οφέλη στον ιδιοκτήτη.

Ο κ.Γεωργάκος αναφέρει πως ουσιαστικά η αγορά αστικών ακινήτων «έχει πεθάνει», παρ ότι οι τιμές έχουν πέσει κατά 30%-50% προσεγγίζοντας αυτές του 2002.

Χαρακτηριστικό της κρίσης είναι η εμφάνιση, όπως παρατηρεί, ενός εσωτερικού μεταναστευτικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη, με τους κατοίκους των προαστίων να μετακινούνται προς το κέντρο, για να περιορίσουν τα έξοδα μετακίνησης. Οι δε πάλαι ποτέ ευημερούντες περιοχές σταδιακά ερημώνουν και πολίτες επιστρέφουν μαζικά στην πατρική οικία.

Αντιστρόφως ανάλογο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, αφού οι μειωμένες τιμές αποτελούν ισχυρό δέλεαρ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχειακών επενδυτικών μονάδων για ξενοδοχεία σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Ο κ.Γεωργάκος προβλέπει πως η συμμετοχή των αλλοδαπών στην αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική θα αυξηθεί σημαντικά φέτος συγκριτικά με πέρυσι(8%-9% η περσινή συμμετοχή ).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.