ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα για τα δημόσια έσοδα

Ένας στους πέντε δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Μακριά από τους μνημονιακούς στόχους είναι οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Ένας στους πέντε δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «ξεχνά» να υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και κατʼ επέκταση να αποδώσει τον παρακρατούντα φόρο.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:

1.Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υπέβαλλε εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στο πρώτο πεντάμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται όμως σε 41,26 εκατ. ευρώ.

2.Το πρώτο πεντάμηνο ολοκληρώθηκαν 115 τακτικοί έλεγχοι και 231 προσωρινοί  σε μεγάλες επιχειρήσεις.  Το Μνημόνιο προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 176 τακτικοί έλεγχοι και 260 προσωρινοί έλεγχοι.  Από τους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 104,1 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν μόλις 27,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,8% όταν ο στόχος του Μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους προβλέπει την είσπραξη του 65% των βεβαιωμένων  φόρων και προστίμων.

3. Ολοκληρώθηκαν 211 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ αλλά στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν 5,8 εκατ. ευρώ.

4. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 723 εκατ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ενώ ο στόχος που έχει τεθεί με το Μνημόνιο προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,140 δισ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 1,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.