ΕΛΛΑΔΑ

Φαίνεται πως δόθηκε εν τέλει λύση

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης

Φως στο τούνελ διαφαίνεται στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με πολιτικούς παράγοντες της συμπρωτεύουσας.

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης

Τα έργα είχαν ανασταλεί για καιρό, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων και του βυζαντινού δρόμου στο σταθμό «Βενιζέλος» που ανακαλύφτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Χθες αργά το βράδυ ελήφθη η απόφαση για απόσπαση των ευρημάτων και επανατοποθέτησή τους στο σημείο που βρέθηκαν, μετά την κατασκευή του μετρό. Στη σύσκεψη το παρών έδωσαν οΠάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός  Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Γ .Γ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η νέα, τροποποιημένη πρόταση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ και μελετήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του προέδρου της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" .   Η νέα πρόταση, καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

Η λύση που συμφωνήθηκε - σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού - περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

- Κοινή συνισταμένη όλων όσων μετείχαν στη σύσκεψη είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

- Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σταθμό Βενιζέλου.

- Εξετάστηκε και έγινε καταρχήν αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου.

- Η νέα τροποποιημένη πρόταση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

- Είναι αυτονόητο ότι για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.