ΚΟΣΜΟΣ

Κρυμμένο μέσα σε κουτιά

Βρέθηκε το δηλητήριο της χούντας Πινοσέτ

Το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ διέθετε μια μεγάλη ποσότητα αλλαντικής τοξίνης σε κουτιά χωρίς επιγραφή, στο υπόγειο του ινστιτούτου της χώρας, ένα τύπο δηλητηρίου η ποσότητα του οποίου ήταν αρκετή για να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Βρέθηκε το δηλητήριο της χούντας Πινοσέτ

Η Ίνγκριτ Χέιτμαν μικροβιολόγος διευθύντρια του Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Χιλής (ISP) το διάστημα 2007- 2010, ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι δύο κουτιά γεμάτα αμπούλες που περιείχαν την συγκεκριμένη τοξίνη ήταν αποθηκευμένα στο υπόγειο του ινστιτούτου και ανακαλύφθηκαν το 2008, όταν η ίδια διέταξε να καθαριστούν τα ψυγεία. Τα κουτιά με το δηλητήριο καταστράφηκαν μαζί με άλλες χημικές ουσίες. Η ανακάλυψη αυτή δεν αναφέρθηκε ποτέ στις δικαστικές ή στις πολιτικές αρχές και την τότε πρόεδρο, Μισέλ Μπασελέ, παραδέχτηκε η Χέιτμαν.

Το καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ ήταν ύποπτο για τους θανάτους πολιτικών αντιπάλων του, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις ακόμη και σήμερα ερευνώνται δικαστικά.

Ο Φρέι ο οποίος ήταν πρόεδρος της Χιλής από το 1964 έως το 1970, πέθανε από σηπτικό σοκ μετά από χειρουργική επέμβαση το 1982, στην κλινική Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο. Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ίχνη του δηλητηρίου σαρίν όπως και θάλλιο, μετά από νέα νεκροψία και πιθανολογείται ότι ο θάνατος του προήλθε από εσκεμμένη ενέργεια γιατρών που εργάζονταν για τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο περίφημος συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα πέθανε στον ίδιο όροφο του ίδιου νοσοκομείου λίγο μετά το πραξικόπημα του 1973 που έφερε τον Πινοσέτ στην εξουσία. Πριν από λίγους μήνες έγινε εκταφή του πτώματός του για να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για δηλητηρίαση, παρόλο που ο Νερούδα εκείνη τη χρονική στιγμή έπασχε από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.