ΕΛΛΑΔΑ

Δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ, παρά μόνον μία υπογραφή...

Δεκατρία χρόνια χτίζουν λιμάνι στην Ερείκουσα της Κέρκυρας!!!

Από το 2000 εκκρεμεί η δημιουργία λιμανιού στην Ερείκουσα της Κέρκυρας ένα  ακριτικό νησί στο Ιόνιο, παρ’ ότι τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από την  Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεκατρία χρόνια χτίζουν λιμάνι στην Ερείκουσα της Κέρκυρας!!!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το matrix24.gr, έχοντας στη διάθεσή του όλα τα αποδεικτικά έγγραφα, όλες οι απαιτούμενες μελέτες έχουν εκπονηθεί, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν εγκριθεί, τα όρια του αιγιαλού έχουν καθοριστεί, λύση βρέθηκε και στο  πρόβλημα της απουσίας Φορέας Διαχείρισης του λιμανιού, χρήματα υπάρχουν (όχι από τη Γενική Κυβέρνηση αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση) όμως το έργο εδώ και 13 χρόνια δεν έχει προχωρήσει.

Λείπει μόνο μια υπογραφή, από τον   περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, πρώην βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος για τους δικούς του  αναιτιολόγητους λόγους, δεν υπογράφει για να γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Δείτε αναλυτικά και κατά σειρά το χρονικό από την λήψη της απόφασης έως και σήμερα, που  αφενός δείχνει το μέγεθος της καθυστέρησης, αφετέρου εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβει αυτή η  αδικαιολόγητη κωλυσιεργία.

Χρονικό

Το 2000 με την υπ΄αριθ. 96/2000 Απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Κέρκυρας, αποφασίζεται ο καθορισμός χερσαίου και θαλάσσιου χώρου στη θέση Πόρτο της Κοινότητας Ερείκουσας που εξομοιώνεται με ζώνη λιμένα. Τον Δεκέμβριο του 2002 κατόπιν σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας από την Κοινότητα Ερείκουσας έγινε η  σύναψη σύμβασης με μελετητή λιμενικών έργων για την εκπόνηση μελέτης του έργου  «Επέκταση Λιμένος Ερείκουσας».

Το 2004 παραδόθηκε από τον μελετητή η προκαταρκτική μελέτη και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, οι οποίες υποβλήθηκαν για έγκριση προς την  Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.)  και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το 2004, με την υπ’ αριθμ.  07/01-01-2004 Απόφαση της 11ης  Συνεδρίασης Ε.Σ.Α.Λ. εγκρίθηκε η Π.Π.Ε. & Α  του έργου, ενώ το 2005, με την  υπ΄αριθμ. 8648/17-11-2005 Απόφαση  Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Το 2006, ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη του έργου και υποβλήθηκε προς έγκριση στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, η Κοινότητα Ερείκουσας  με την από 19/07/2006 αίτησή της προς την Επιτροπή Καθορισμού των Ορίων Αιγιαλού Νομού Κέρκυρας, ζήτησε τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού και παραλίας στη θέση «Λιμάνι Ερείκουσας». Το 2007, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 147/τ.Δ΄/16.04.2007 ο καθορισμός των ορίων αιγιαλού και παραλίας στη θέση «Λιμάνι Ερείκουσας. Το 2009, ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της οριστικής μελέτης από την ΤΥΔΚ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες συμπληρωματικές μελέτης και η προσαρμογή της μελέτης σύμφωνα με το Ν. 3316/2005.

Στη συνέχεια, ο φάκελος του έργου  στάλθηκε προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες και εντός του ιδίου έτους εκδόθηκαν  θετικές γνωμοδοτήσεις από τη Γενική Γραμματεία και Λιμένων και  Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη Διεύθυνση Τουριστικών Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Η’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι  κατά τη διάρκεια όλων  αυτών των ετών, έγιναν προσπάθειες για την εξεύρεση  λύσης στο πρόβλημα της απουσίας Φορέας Διαχείρισης του λιμανιού της Ερείκουσας. Τελικά, το συγκεκριμένο πρόβλημα επιλύθηκε το 2011 με την έκδοση της υπ΄αριθμ. 8322.11/02/2011/11 (ΦΕΚ 295ΑΑΠ/τ.Β΄/07.11.2011) Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της Ζώνης Λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. και των εξομοιωμένων με αυτή χώρων με την προσθήκη, μεταξύ άλλων, της χερσαίας ζώνης λιμένα στη θέση Πόρτο της Κοινότητας Ερείκουσας.

Στη συνέχεια, στις 29/03/2012 με την υπ’ αριθμ. 8221.Τ 08/02/12 (ΦΕΚ 1174/τ.Β΄/10.04.2012)  Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο ορισμός των αποφαινόμενων οργάνων για την εκτέλεση του έργου «Επέκταση Λιμένα Κέρκυρας», με προϊσταμένη αρχή τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  και Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Τέλος, με την υπ΄αριθμ. 8216/27/13 (ΦΕΚ 371/τ.Β΄/19.02.2013), Απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων  εγκρίνεται η επικαιροποίηση της μελέτης του Λιμένα Ερείκουσας- Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Ερείκουσας ως προς τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

 

Δείτε αναλυτικά τα αποδεικτικά έγγραφα:

ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο αρ.φύλλου 1174

Φορέας Διαχείρισης

ΦΕΚ Τεύχος Τέταρτο αρ φύλλου 147

ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο αρ φύλλου 371

Διαβάστε το σχετικό άρθρο από τον Φελνίκο 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ετσι ειναι αγαπες μου…..για κλαματα ειναι ολοι αυτοι οι ξεφτιλες που μας κυβερνον αλλα και οι τοπικοι «αρχοντες» που μας εχουν κατσει στο σβερκο……ανικανοι και συμφεροντολογοι……ας μην αναφερθω συγκεκριμενα σε ονοματα οπως του προαναφερθέντος Σπύρου Σπύρου. Αλλα δεν απογοητευομαι γιατι ξερω πως παντα ετσι ηταν ειναι και ετσι θα μεινει η Ελλαδιτσα……..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.