ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους ο Μάριο Ντράγκι

«Εξακολουθούν να υφίστανται  κίνδυνοι οι οποίοι βαραίνουν την οικονομική δραστηριότητα, παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ.

Εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους ο Μάριο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε  ότι το βασικό επιτόκιο της θα παραμείνει στο τρέχον ή θα μειωθεί σε ένα ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για μια «παρατεταμένη περίοδο» χρονικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική αυτή θα διαρκέσει έως τουλάχιστον το 2014.

Ο Ντράγκι είπε ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν πως αυτός παραμένει ελεγχόμενος και ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις προς επάνοδο της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Η ασκούμενη πολιτική «τοιουτοτρόπως παρέχει υποστήριξη σε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για το διάστημα που απομένει το τρέχον έτος και το 2014», ανέφερε ο Ντράγκι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προ ολίγου.

Νωρίτερα σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το επιτόκιό στο ιστορικά χαμηλό 0,50%. Άφησε επίσης στο μηδέν το επιτόκιο των ημερήσιων τοποθετήσεων των τραπεζών στην ίδια και παράλληλα διατήρησε το επιτόκιο του μηχανισμού έκτακτου δανεισμού της στο 1,00%.

Ο Ντράγκι είπε ότι εξακολουθούν να υφίστανται «κίνδυνοι» οι οποίοι «βαραίνουν» την οικονομική δραστηριότητα, παρά τις ενδείξεις «σταθεροποίησης».

«Οι δείκτες [οικονομικής] εμπιστοσύνης καταδεικνύουν μια καλυτέρευση, έστω σε χαμηλό επίπεδο, και επιβεβαιώνουν το σενάριο της σταθεροποίησης της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ κατά την διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Φραγκφούρτη.

Ωστόσο οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ευρωζώνης «πρόκειται να συνεχίσουν να βαραίνουν στην οικονομική δραστηριότητα», προειδοποίησε, επισημαίνοντας πως και οι οικονομικοί κίνδυνοι «τη βαραίνουν», ιδίως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έλλειψη ικανής ζήτησης σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.