ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

Στις ελληνικές καλένδες τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας αναμένεται να βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον φάκελο με τον πόρισμα των 6 ελεγκτικών εταιρειών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Στις ελληνικές καλένδες τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε «υποσχεθεί» στα στελέχη του κόμματός του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου ότι.... στην επόμενη, θα τους αποκάλυπτε το πόρισμα των εταιρειών για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, έκτοτε πέρασαν 3 μήνες, ενώ η συζήτηση για τα οικονομικά βύθισε το κόμμα στις δημοσκοπήσεις και παραλίγο να δημιουργήσει οριστικό ρήγμα μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα διεξαχθεί -για πρώτη φορά- στην Χαριλάου Τρικούπη, ενώ οι σχέσεις Βενιζέλου-Παπανδρέου κινούνται σε επίπεδα τουλάχιστον... πολιτισμένα -κάτι που φαίνεται και από τη θετική απάντηση που έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον πρώην πρωθυπουργό για τη συμμετοχή του τελευταίου στο διήμερο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για την 3η του Σεπτέμβρη.

Σήμερα, λοιπόν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναμένεται να ανοίξει θέμα οικονομικών, γνωρίζοντας πως αν το κάνει, θα ανοίξει ταυτόχρονα και... τον ασκό του Αιόλου για την ενότητα του Κινήματος. Αντιθέτως, θα ενημερώσει τα μέλη του οργάνου για τις προτεραιότητες του κόμματος το επόμενο διάστημα, θα αναφερθεί αναλυτικά στις εξελίξεις στη Συρία, ενώ θα ποντάρει σε τρία θέματα: την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς και το διήμερο επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Προγραμματική συμφωνία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ποντάρει πολλά στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ενώ ήδη δέχεται, στο παρασκήνιο, κριτική πως... συγκυβερνά χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πλατφόρμα συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα σημειώσει, κατά πληροφορίες, πως η προγραμματική συμφωνία θα έχει και προοδευτικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι και «εφαρμόσιμη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προηγούμενη -λόγω των αιτημάτων της ΔΗΜΑΡ- ήταν «μαξιμαλιστική».Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει σε προσωπικό του στοίχημα να αποδείξει -και μέσω της προγραμματικής συμφωνίας- ότι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ δεν αφαιρεί από το κόμμα την ιδιότητα του εμβρυουλκού για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Τρίτος πόλος

Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις να αφήσει ανοιχτό ακόμη και το θέμα της αλλαγής του ονόματος στο ευρωψηφοδέλτιο, σε περίπτωση που συγκροτηθεί ένας «τρίτος πόλος» ενόψει των Ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Μάλιστα αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος φέρεται διατεθειμένος να αφήσει ανοιχτό ακόμη και το θέμα του επικεφαλής του σχήματος, σε περίπτωση που συγκροτηθεί μία ευρύτερη προοδευτική συμμαχία προσώπων και πολιτικών δυνάμεων, με στόχο να καλυφθεί ο χώρος μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα της ενότητας

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο διήμερο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε προσκλητήριο ενότητας και επανασυσπείρωσης του λαβωμένου ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθειά του αυτή λειτουργούν εξ αντικειμένου θετικά οι παρουσίες στο Συνέδριο των πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει από όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να συμβάλουν στην επιτυχία του διήμερου συνεδρίου του ΙΣΤΑΜΕ και θα διαμηνύσει ότι «κανείς δεν περισσεύει». Μένει να φανεί, ωστόσο, αν το συγκεκριμένο συνέδριο θα κρύβει και «αγκάθια». Νεφελώδες παραμένει το αν θα μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ή απλώς θα παραστεί, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης φέρεται αποφασισμένος -αν μιλήσει- να ασκήσει σφοδρή κριτική στην παρούσα κυβέρνηση, και στο οικονομικό πρόγραμμα του Μνημονίου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ...

 

 

 

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Φάουλ Κωνσταντινόπουλου στο παρά 5’ | Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. 30/08/2013

    […] ημέρα που ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε στις ελληνικές καλένδες το φάκελο για τα οικονομικά προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις του με τον […]

  2. Ν. 12:40 29/08/2013

    Μπορεί να την ανοίξει όμως το ΣΔΟΕ.Τόσο το μέγεθος του ελλείματος (όταν ήταν το θέμα στην επικαιρότητα έλεγαν ότι ήταν γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ) όσο και η προέλευση του (κρατικές επιχορηγήσεις) επιβάλλουν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ.

    Το μέγεθος της (φημολογούμενης) υπεξαίρεσης παραπέμπει σε κακούργημα και σε εγκληματική οργάνωση.Για την διαφύλαξη του Δημοσίου χρήματος και συμφέροντος (δεν είναι δυνατόν ο κ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να καλύπτει πιθανές κακουργηματικές πράξεις με το πρόσχημα της άσκησης πολιτικής) επιβάλλεται εξονυχιστικός έλεγχος.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.