ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πονοκέφαλος»

Προβληματίζει τις τράπεζες η πορεία των καταθέσεων

Σε φθίνουσα πορεία οι καταθέσεις τους τελευταίους μήνες. Η ενίσχυση των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

 

Προβληματίζει τις τράπεζες η πορεία των καταθέσεων

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις τράπεζες η πορεία των καταθέσεων καθώς μετά την σημαντική ενίσχυσή τους το δεύτερο εξάμηνο του 2012 φέτος ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Έτσι από τα επίπεδα των 150,58 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνιο 2012 ανήλθαν στα 161,45 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 (+7,56 δισ. ευρώ) ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο οι καταθέσεις αυξήθηκαν περαιτέρω ξεπερνώντας τα 164 δισ. ευρώ. Εκ τότε όμως οι καταθέσεις ακολουθούν καθοδική πορεία: στο τέλος Ιουνίου συρρικνώθηκαν στα 162,65 δισ. ευρώ. Στελέχη τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των καταθέσεων και μάλιστα σε μια συγκυρία που τα επιτόκια καταθέσεων διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η αντιστροφή της θετικής πορείας των καταθέσεων αποδίδεται στα δραματικά γεγονότα της Κύπρου την περασμένη άνοιξη και το «αδιανόητο» κούρεμα καταθέσεων αλλά και την επιδείνωση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών στη χώρα τον περασμένο Ιούνιο. Όπως σημειώνουν η αβεβαιότητα τόσο για την ασφάλεια των καταθέσεων εντός τραπεζικού συστήματος αλλά και η ανησυχία για την επιβίωση της κυβέρνησης συνεργασία αποτρέπουν την επιστροφή καταθέσεων.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, είναι και η υπερφορολόγηση καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των φορολογικών υποχρεώσεων -και δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης στην οικονομία- δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να «καταναλώσουν» από τα έτοιμα, δηλαδή να αξιοποιούν τα όποια αποθέματα καταθέσεων διαθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας. Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2009 οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 237 δισ. ευρώ, δηλαδή, τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 75 δισ. ευρώ! Όπως σημειώνουν οι τράπεζες αν δεν τονωθούν οι καταθέσεις και δεν σταθεροποιηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύ δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Το χάσμα μεταξύ καταθέσεων (162 δισ.) και δανείων (223 δισ.) δεν αφήνει περιθώρια στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε ετήσια βάση οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ή 8% τα υπόλοιπα δανείων στο ίδιο διάστημα εμφανίζουν πτώση κατά 16,3 δισ. ευρώ ή 6,8%.

Όπως σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων: «Η συνέχιση και η ανάκαμψη της αναγκαίας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις ανα-κεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες στα επόμενα 3μηνα δεν μπορεί παρά να είναι μια δύσκολη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.