ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στις κάλπες

Καρότο και μαστίγιο στους κυβερνητικούς βουλευτές

Αυξάνουν την πίεση προς τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες Σαμαράς και Βενιζέλος. Κανένα νέο μέτρο αλλά όχι και ελαφρύνσεις τώρα, η κυβερνητική γραμμή.

Καρότο και μαστίγιο στους κυβερνητικούς βουλευτές

Να «βγάλει», όπως - όπως, το δύσκολο χειμώνα που θα την οδηγήσει στο «ξέφωτο» του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιδιώκει η δικομματική κυβέρνηση. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού αυτού στόχου αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνον για την άσκηση μίας υποτυπώδους κοινωνικής πολιτικής, έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων, αλλά και για την εξιστόρηση του αφηγήματος περί... τέλους των μνημονίων, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι και αυτό που θα οδηγήσει στις κάλπες.

Αντιμέτωποι με τις γκρίνιες των βουλευτών τους αλλά και την εξάντληση των κοινωνικών αντοχών, οι δύο αρχηγοί της συμπολίτευσης επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να φθάσουν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014 όταν και εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν από τους δανειστές κινήσεις επί της ουσίας αλλαγής του κλίματος.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι να παραμείνει αρραγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία μπορεί να μην κληθεί να ψηφίσει νέα μέτρα (σ.σ. όπως διαβεβαίωσαν χθες οι Γ. Στουρνάρας και Χρύσ. Λαζαρίδης), ωστόσο είναι σαφές ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες ψηφοφορίες. Από την «κλαδικού» χαρακτήρα υπερψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων, που προκαλεί αντιδράσεις στο «δικηγοροκρατούμενο» Κοινοβούλιο, μέχρι το νόμο για το φόρο ακινήτων ή τις αποφάσεις για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Ο χαρακτηρισμός Σαμαρά ότι ενδεχόμενο αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν θα συνιστά «ατύχημα» αλλά «δολιοφθορά» αποτέλεσε προειδοποίηση προς τους πάσης φύσεων διαφωνούντες, προς τους οποίους ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές, από το βήμα της ΔΕΘ, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων από τον προϋπολογισμό σε αυτή τη φάση και άρα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα, όπως η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το ζήτημα του πετρελαίου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς πέραν όσων ζητούν επαναφορά του καθεστώτος στο προ διετίας σύστημα και άλλοι βουλευτές (χθες, 15 γαλάζιοι υπό τον Δάνη Τζαμτζή) διεκδικούν ουσιαστικές αλλαγές στο καθεστώς της επιδότησης προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση, ειδικά όσων κατοικούν σε ορεινές – βόρειες περιοχές της χώρας. Η χθεσινή κίνηση των «15» βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις κυβερνητικές θέσεις, συγκρινόμενη τουλάχιστον με το αίτημα Μπακογιάννη και Κακλαμάνη για μείωση του ΕΦΚ, ωστόσο θα απαιτηθούν ευφάνταστες λύσεις από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απόδοσης και να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν φέτος το επίδομα.

Πέραν του καρότου της προοπτικές απαλλαγής από τα μνημόνιο, στο επιτελείο των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου επεξεργάζονται και προτάσεις ενίσχυσης της επαφής των κυβερνητικών στελεχών με τις κοινοβουλευτικές ομάδες (σ.σ. χαρακτηριστική η προ ημερών μακρά σύσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με τους βουλευτές του Γ' θερινού τμήματος για την κινητικότητα) και αποδοχής όσων προτάσεών τους είναι οικονομικά ανεκτές προκειμένου να τους «έχουν από κοντά» και να αποφευχθούν ανταρσίες...

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.