ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκρηκτική» η φετινή σεζόν

Ο Τουρισμός …σώζει την παρτίδα και την πατρίδα

«Χοντρό» ήταν το «στοίχημα» που είχε βάλει η Κυβέρνηση ελπίζοντας πως θα δώσει σοβαρές «ανάσες» σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.  Και η τουριστική βιομηχανία -με την συμβολή και εξωγενών παραγόντων- δικαίωσε τις προσδοκίες, αλλά χρειάζονται …πολλές ανάσες ακόμη. 

Ο Τουρισμός …σώζει την παρτίδα και την πατρίδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη πάντως στον διεθνή τύπο οι αναφορές για το φέτος για το ελληνικό τουριστικό «θαύμα», δίνουν και παίρνουν: Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» για «σημαντική άνοδο» των επισκεπτών της Ελλάδας τη φετινή χρονιά, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει  ότι η φετινή αύξηση του τουρισμού σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου καταδεικνύει ότι η οικονομική αναδιάρθρωση βοηθά χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνέβαλαν στη μείωση του εργατικού κόστους, μειώνοντας τον μέσο μισθό κατά ένα πέμπτο, γεγονός που μεταφράζεται σε μέση μείωση της τάξης του 8% στις τιμές των ξενοδοχείων. Επίσης, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση άμβλυνε τους περιορισμούς βίζας για διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της «αντίπαλης Τουρκίας», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προσέλκυση νέων επισκεπτών.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών και οι τουριστικές δαπάνες στην Ελλάδα ξεπέρασαν ακόμη και τις αισιόδοξες προβλέψεις στην αρχή του 2013, καθώς τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, εκτιμούν ότι ένας αριθμός ρεκόρ 17,5 εκατομμυρίων επισκεπτών θα δαπανήσει φέτος στη χώρα περίπου 11,5 δισ. ευρώ, τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Η Αθήνα εκτιμά πως εάν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα: Εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν αντίκτυπο και στους ρυθμούς ανάπτυξης θα  γίνει προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές ότι τα όποια δημοσιονομικά κενά θα καλυφθούν χωρίς νέα μέτρα..

Βεβαίως το οικονομικό επιτελείο ελπίζει πως εξοφλώντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες (μέχρι σήμερα έχουν πάρει «πράσινο φως» για απόδοση 5,7 δισ.) και με το υπουργείο Ανάπτυξης να «σιγοντάρει» πιέζοντας τις τράπεζες να διαθέσουν το επόμενο διάστημα 2 δισ. μέσω διαρθρωτικών ταμείων, η αγορά θα πάρει μπροστά (μετά και την πολύ καλή τουριστική σεζόν) και θα αναστραφεί η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι αριθμοί και οι …προβολές της τρόικα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.