ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση του ΔΝΤ

«Παραμένει σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία»

Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με «κινδύνους» στην περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιο άλλο συστημικά σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα όπως πριν πέντε χρόνια η Lehman Brothers, προειδοποιεί σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

«Παραμένει σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία»

«Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλης συστημικής σημασίας, η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζει το σύνολο της υφηλίου», τονίζει το Ταμείο στην έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός αυτός δημοσιεύσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.

Μετά την χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ οι μεγάλες τράπεζες υποβάλλονται σε ετήσιους ελέγχους αντοχής και καλούνται επίσης να αυξήσουν το λόγο των ιδίων κεφαλαίων τους βάσει της διεθνούς μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα που αποκαλείται «Βασιλεία 3». Όμως η κατάσταση των μεγάλων τραπεζών συνεχίζει να ανησυχεί την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό θεσμό, ένα οικονομικό σοκ μεγάλης κλίμακας θα έπληττε ταυτόχρονα το σύνολο των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η κατάσταση στις οποίες εξελίσσεται ανομοιόμορφα: η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και καταγράφει οριακή μόνον ανάπτυξη, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με πολύ πιο βραδύ ρυθμό.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, σε γεωγραφικό επίπεδο, τα οικονομικά σοκ, ιδίως ενδεχόμενες εντάσεις στον τραπεζικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είχαν τις «πιο μεγάλες επιπτώσεις» τους στην Ευρώπη και στην Ασία.

Σε περίπτωση που επανακάμψει η αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, που μόλις βγαίνει από την μεγαλύτερη ύφεση της Ιστορίας της, αυτή θα έπληττε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Εάν επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη της Κίνας —η οποία αποτελεί σήμερα μια «σημαντική πηγή ανησυχίας», σύμφωνα με το ΔΝΤ— αυτό θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την υπόλοιπη Ασία όσο και για τη Λατινική Αμερική, ανέφερε ακόμα η έκθεση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.