ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διευρύνονται οι ανισότητες μεταξύ Βορρά-Νότου»

Τα «έψαλε» η Άννυ Ποδηματά στον Ντράγκι για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού που στέλνουν ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στο εξωτερικό έθεσε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, η κ. Ποδηματά επεσήμανε ότι «σε πολλές χώρες υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία οι επιχειρήσεις μπορούν να δανειστούν με ένα επιτόκιο γύρω στο 1%, στη χώρα μου και σε άλλες χώρες οι επιχειρήσεις δανείζονται όταν βρουν χρηματοδότηση με επιτόκια κοντά στο 7% και το 8%.»

Ειδικότερα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι «τον τελευταίο χρόνο τρεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό για να βρουν χρηματοδότηση. Τελευταίο παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος, που καλύπτει το 10% των ελληνικών εξαγωγών, μετέφερε την έδρα του στο Βέλγιο για να μπορέσει να δανειστεί. Διερωτώμαι πως μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και επενδύσεις αν ισχύουν αυτές οι συνθήκες.»

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Ποδηματά πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται ευθέως με την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε μόνο ισπανικό, ούτε μόνο πορτογαλικό. Αφορά την Ευρωζώνη στο σύνολό της γιατί διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ Βορρά-Νότου, τη στιγμή που θα έπρεπε να εργαζόμαστε όλοι προς την αντίθετη κατεύθυνση" και κατέληξε "τι μέτρα μπορείτε και σκοπεύετε να πάρετε για να μην φτάσουμε να θεσμοθετήσουμε 'δύο ταχύτητες' στην Ευρωζώνη σε ότι αφορά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην απάντησή του τόνισε ότι με βάση τις μετρήσεις της ΕΚΤ, τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται μείωση του κατακερματισμού στις αγορές δανείων, αλλά και στις καταθέσεις που επηρέασε σημαντικά την ρευστότητα σε κάποιες χώρες. Παρόλα αυτά αναγνώρισε ότι «στην δανειοδότηση των επιχειρήσεων υπάρχει διαφορά, καθώς στα διάφορα κράτη της Ευρωζώνης οι συνθήκες που επικρατούν είναι ακόμα διαφορετικές, όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα κινδύνου που συνδέονται με την χώρα", ενώ προσέθεσε ότι "πολύ συχνά οι τράπεζες αντί να δανείζουν την πραγματική οικονομία αγοράζουν κρατικά ομόλογα που έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά απόδοση που τους εξασφαλίζει κερδοφορία».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.