ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς να δηλώνονται στην εφορία

Φάμπρικα με χρυσές βίλες που νοικιάζονταν 10.000 ευρώ την ημέρα

Οργιάζει η φοροδιαφυγή στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου.

Φάμπρικα με χρυσές βίλες  που νοικιάζονταν 10.000 ευρώ την ημέρα

Περισσότερες από 3.000 πολυτελείς κατοικίες στα κοσμοπολίτικα, κυρίως, νησιά έχουν ελεγχθεί από ΣΔΟΕ και τα ευρήματα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά

Από τον Ιούνιο που ξεκίνησε το πρόγραμμα «Θέρος» μέχρι και σήμερα εντοπίστηκαν περίπου 500 περιπτώσεις παράνομων εκμισθώσεων.

Οι περισσότερες υποθέσεις όπως αναφέρει στέλεχος του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Πάτμο, Κεφαλλονιά, Κρήτη και Μάνη. Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι κάποιες από τις βίλες ή τους πύργους ενοικιάζονταν ακόμα και προς10.000 ευρώ την ημέρα χωρίς να δηλώνεται τίποτα στην εφορία.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την ενοικίαση των πολυτελών του κατοικιών και από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού. Μάλιστα οι ενοικιάσεις γίνονται μέσω ενός συγκεκριμένου διεθνούς site. Έτσι κατάφεραν οι άνδρες του ΣΔΟΕ να εντοπίσουν και τους επιτήδειους καθώς και μέσω των αγγελιών που αναρτώνται ή σε εφημερίδες ή στο διαδίκτυο.

Οι βίλες ενοικιάζονται από 300 έως 10.000 ευρώ την ημέρα. χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ.

Το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών για να εντοπίσουν τις αδήλωτες συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσαμπίκα Ιατρίδη, είχε καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο είναι έντονο στα Δωδεκάνησα, κυρίως στη Ρόδο, με πολλές κατοικίες οι οποίες αγοράζονται από ξένους και στη συνέχεια νοικιάζονται με πολύ υψηλά μισθώματα στους τουρίστες». Η βουλευτής επικαλείται «καταγγελίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και επισημάνσεις της ΤτΕ, σύμφωνα με τις οποίες τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως, κυμαίνονται από 500 εκατομμύρια έως και 1 δισ. ευρώ».

Στην απάντηση του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, αναφέρει ότι, σε 181 ελέγχους που διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σχετικά με τις εκμισθώσεις εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων, διαπιστώθηκαν 160 παραβάτες και τα σχετικά στοιχεία ή εκθέσεις ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, απεστάλησαν στις ΔΟΥ, προκειμένου να επιβληθούν σε βάρος των υπόχρεων οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Ο κ. Μαυραγάνης σημειώνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς εκκρεμεί και Εισαγγελική Παραγγελία για τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ των όσων καταγγέλλονται για την παράνομη εκμίσθωση καταλυμάτων, αλλοδαπών κυρίως ιδιοκτητών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.