ΚΟΣΜΟΣ
Όρους θέτει το SPD
Φόροι, μισθοί και …ομοφυλόφιλοι βγάζουν κυβέρνηση στη Γερμανία
Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά όλα δείχνουν ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα βάλει νερό στο κρασί του και θα αποδεχθεί όρους που για τους Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνται sine qua non για τη συμμετοχή τους σε μεγάλο συνασπισμό.

Ανοιχτή η ατζέντα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Deutsche Welle, τα ανώτατα στελέχη της CDU προετοιμάζουν το έδαφος για το ενδεχόμενο φορολογικής αύξησης, παρ’ ότι μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της Άγκελα Μέρκελ ήταν ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματός της δεν θα αυξανόταν η φορολογία.
Τώρα, όπως γράφει η εφημερίδα Bild, η αύξηση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή παρουσιάζεται ως ένα αναγκαστικό ενδεχόμενο. Μάλιστα, σε αντάλλαγμα το CDU φέρεται ότι θα ζητήσει από το SPD να μην μπλοκάρει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή) νόμο με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την υπαγωγή μισθού σε ψηλότερη φορολογική κλίμακα χωρίς τιμαριθμική προσαρμογή.
Για πρώτη φορά το SPD δια του αντιπροέδρου του κόμματος Χουμπέρτους Χάιλ θέτει συγκεκριμένους όρους. Σε σημερινή του συνέντευξη παραθέτει ως βασικούς όρους τη θέσπιση δεσμευτικού για όλα τα επαγγέλματα κατώτατου μισθού, εξίσωση των ομοφυλοφίλων, διπλή υπηκοότητα, φρένο στην αύξηση των ενοικίων και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.
Οικονομικοί σύνδεσμοι προειδοποιούν τους Χριστιανοδημοκράτες να μην ενδώσουν στο αίτημα για αυξήσεις στη φορολογία.
Στο επίκεντρο ο κατώτατος μισθός
Η καθιέρωση στη Γερμανία ενός κατώτατου μισθού επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά τις εκλογές.
Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους βασικούς όρους για την κυβερνητική συνεργασία του SPD με την CDU
Στο δημοσίευμά της η DW αναφέρει πως οι του SPD ζητούν την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου 8,5 ευρώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι του CDU συμφωνούν, αλλά σε περιορισμένη έκταση και για συγκεκριμένους κλάδους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών DIW.
Σύμφωνα με τον Καρλ Μπρένκε, ερευνητή στο DIW, ο κατώτατος μισθός θα επηρεάσει την κατανομή μισθών και θα συμβάλει στον περιορισμό της ανισότητας στα χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο περιορισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να προσεχθούν επισημαίνει. Από τη μία μεριά στηρίζονται αυτά τα πορίσματα στην υπόθεση ότι δεν υπάρξουν αλλαγές στο πεδίο της απασχόλησης. Εάν μειωθεί η απασχόληση, αυτό θα έχει επιπτώσεις και στα εισοδήματα, τα οποία θα μειωθούν», εξηγεί ο Μπρένκε.
Οι συντελεστές της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καθιέρωση του κατώτατου μισθού δεν θα έπληττε σημαντικά την φτώχεια και την εισοδηματική ανισότητα. Ο Καρλ Μπρένκε υποστηρίζει ότι οι χαμηλόμισθοι δεν ζουν όλοι σε νοικοκυριά με συνολικά χαμηλό εισόδημα. Πολλοί από αυτούς εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή σε «minijobs».
Οι τελευταίοι επιτρέπεται να εργάζονται με απολαβές ύψους 450 ευρώ, χωρίς να καταβάλλουν εισφορές και φόρους. Πολύ συχνά, όμως, είναι οι σύζυγοί τους που έχουν υψηλό μισθό. Και εφόσον αυξηθεί το εισόδημα της οικογένειας θα αυξηθεί και η φορολογική επιβάρυνση. Άρα στο καθαρό εισόδημα δεν πρόκειται να προκύψει πραγματική βελτίωση, επισημαίνουν οι επιστήμονες... Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που, μολονότι εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αναγκάζονται να προσφύγουν στα κοινωνικά επιδόματα για να επιβιώσουν. Και σε αυτή την κατηγορία οι αλλαγές δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση, λέει ο Μπρένκε και εξηγεί: «Πολλοί από εκείνους που θα λάβουν αύξηση εξαιτίας της καθιέρωσης του κατώτατου μισθού, παίρνουν σήμερα κοινωνικά επιδόματα ως συμπλήρωμα, όχι επειδή ο μισθός τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αλλά επειδή στην οικογένεια τους ζουν πολλά άτομα και ο μισθός τους δεν επαρκεί».
Οι συντελεστές της έρευνας επισημαίνουν το σημαντικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης για τις μικρές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η καθιέρωση ενός ωρομισθίου της τάξεως των 8,5 ευρώ θα είχε αρνητικές συνέπειες. Στην αρτοποιία, στη γαστρονομία και στα κομμωτήρια η καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού θα αύξανε το μισθολογικό κόστος κατά 20%.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τον πολιτικό κόσμο, που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την καθιέρωση του κατώτατου μισθού, να καταργήσει πρώτα τα λεγόμενα «minijobs». Επίσης να περιορίσουν την παροχή υπηρεσιών «με μπλοκάκι» διότι σε αυτό θα καταφύγουν οι επιχειρήσεις σε περίπτωση καθιέρωσης του κατώτατου μισθού.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...