ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισαν μαθήματα τέσσερις μαθητές

Ίμβρος: Χτύπησε το κουδούνι ύστερα από μισό αιώνα

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, σήμερα το πρωί, τέσσερα παιδιά - τρία αγόρια κι ένα κορίτσι - με τη σάκα στον ώμο διάβηκαν την είσοδο του σχολείου, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα εκ βάθρων και κάθισαν στα θρανία, δίνοντας "ζωή" στο άλλοτε "σιωπηλό" κτίριο.

Ίμβρος: Χτύπησε το κουδούνι ύστερα από μισό αιώνα

Χρειάστηκε να περάσουν 49 χρόνια για να ακουστεί και πάλι, σήμερα, το κουδούνι στο ελληνορθόδοξο σχολείο του νησιού και στην αυλή του ν' ακουστούν παιδικές φωνές που μιλούν τη γλώσσα του Ομήρου.

Με μπροστάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο - γνήσιο τέκνο της Ίμβρου - τους δυο συλλόγους των Ιμβριωτών στην Ελλάδα, όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή του Λάκη Βίγκα, εκπροσώπου των Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, το σχολικό κουδούνι χτύπησε ξανά.

"Ψυχή" του σχολείου, η ιδρύτριά του Άννα Κουτσομάλλη, η οποία γεννήθηκε στο νησί, έφυγε στην Αθήνα κι επέστρεψε για να δώσει "σάρκα και οστά" σε ένα όνειρο δεκαετιών των απανταχού Ιμβρίων.

Πρωτεργάτης σ' αυτή την προσπάθεια, που φαίνεται να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, και η διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή Μπερμπέρη, που μαζί με τον Τούρκο δάσκαλο που θα κατέχει και τη θέση του υποδιευθυντή και τον μετακλητό από την Ελλάδα θα αναλάβουν να δείξουν τον δρόμο της γνώσης στους τέσσερις μικρούς μαθητές - τον Δημητράκη, την Αλεξάνδρα και τα δυο παιδιά μιας οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη, που εντάχθηκαν μόλις στο μαθητολόγιο.

Να σημειωθεί ότι το 1964, όταν ακούστηκε για τελευταία φορά το κουδούνι του σχολείου τα ελληνορθόδοξα σχολειά της Ίμβρου μετρούσαν περί τα 550 παιδιά.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Ίμβρος: Χτύπησε το κουδούνι ύστερα από μισό αιώνα - Inside News! 16/09/2013

    […] σχολειά της Ίμβρου μετρούσαν περί τα 550 παιδιά. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> Πηγή: Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.