ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με email απέρριψε την κυβερνητική πρόταση

Η τρόικα ζητεί λουκέτο σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ χωρίς αποζημιώσεις

Την πρόταση που ετοίμασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έγινε δεκτή από το υπουργείο Οικονομικών για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, απέρριψε η τρόικα. «Η τρόικα κάνει λάθος», λέει η Φ. Γεννηματά στο περιθώριο του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ.

Η τρόικα ζητεί λουκέτο σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ χωρίς αποζημιώσεις

Παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει μήνυμα την προηγούμενη Πέμπτη για τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, τους συμβούλους και το υπουργείο, αργότερα την ανέβαλαν ζητώντας χρόνο για να επεξεργαστούν την πρόταση. Αντί αυτού, όμως, χθες στο υπουργείο έφτασε ένα e-mail αναφερόμενο και στις τρεις εταιρίες, κάνοντας λόγο για μη ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις. Η τρόικα καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων χωρίς να εξαρτά αποζημιώσεις σε εργαζομένους.

«Σημαίνει πτώχευση», σημείωνε νωρίτερα σήμερα η Φώφη Γεννηματά στο περιθώριο του διήμερου συμποσίου του ΠΑΣΟΚ για τα 39 χρόνια από την ίδρυσή του. Ειδικά για τα ΕΑΣ εξηγούσε ότι η τρόικα κάνει λάθος, αφού μιλά για 144 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία, πράγμα που κατά την κ. Γεννηματά δεν προκύπτει από πουθενά. Η ίδια μιλά για 30 εκατομμύρια που μάλιστα θα επιστραφούν, καθώς και 12 εκατομμύρια ακόμα για το πακέτο εθελούσιας εξόδου για 350 άτομα από τα συνολικά 818 που εργάζονται στα ΕΑΣ. Στην μελέτη του υπουργείου αναφέρεται σαφώς ότι θα επιστραφούν και σε αυτή την πρόταση επιμένει σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση, με το θέμα να έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και ετοιμάζεται για ...μάχη.

Ήδη εξειδικευμένοι σύμβουλοι επεξεργάζονται τεχνοκρατική απάντηση, ενώ πολιτικά επιχειρήματα υπέρ της πρότασης κατέθεσε η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ζήτησε μάλιστα να γίνουν παρεμβάσεις στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, φοβούμενη ότι υπό την πίεση της επόμενης δόσης, αργά ή γρήγορα, το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο και τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί παρά να κάνει ό,τι της ζητήσουν.

Τα επόμενα βήματα ανέλαβε ήδη να συντονίσει το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά από ευρύτατη σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και άμυνας καθώς και συμβούλους του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε συνομιλία της πάντως με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι παρότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, «πάμε για μάχη»...

Η ελληνική πλευρά άλλωστε επιμένει στην πρότασή της για διάσπαση της εταιρίας σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, με στόχο το πολιτικό μέρος να εκκαθαριστεί και από τα χρήματα να πληρωθούν τα πρόστιμα με τα οποία βαρύνονται τα ΕΑΣ που ελέγχονται για παράνομες ενισχύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Έτσι, το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως μπορούν να διαγραφούν τα χρέη της εταιρίας, να μειωθούν τα κόστη και ξαναγίνει σε κάποιο χρονικό διάστημα κερδοφόρα επιχείρηση. «Τα όπλα μας είναι τα επιχειρήματά μας», είπε η Φώφη Γεννηματά.

ΕΕ: Προαπαιτούμενο οι οριστικές αποφάσεις σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.