ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό του matrix24.gr

Η Μαρώνεια χθες, σήμερα, αύριο…

Η διαδρομή από την Κομοτηνή προς  την Μαρώνεια αποζημιώνει τον ταξιδιώτη. Λουλούδια όλων των χρωμάτων  και ανθισμένα δένδρα  καλωσορίζουν τον επισκέπτη με το δικό τους τρόπο.

Η Μαρώνεια χθες, σήμερα, αύριο…

Λίγο μετά τον οικισμό των Προσκυνητών μια πρώτη στάση θεωρείται σίγουρα απαραίτητη, αυτή στο σπήλαιο του Κύκλωπα, το οποίο εξερευνήθηκε από μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 1969 και διαπιστώθηκε ότι έχει μήκος 350 μέτρα με πλούσιο διάκοσμο σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

MARONEIA2

Ο δρόμος οδηγεί στη Μαρώνεια και από εκεί στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους όπου, όπως εξηγεί ο νεαρός  κάτοικος της περιοχής και λάτρης του τόπου και της ιστορίας, Θεόδωρος Περβανάς, εκεί βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. «Η πόλη –κράτος της Μαρώνειας ιδρύθηκε από Χιώτες εποίκους στο α΄ μισό του 7ου  αι. π.Χ. Η θέση της πόλης ευνόησε την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας.» Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μαρώνεια διέθετε λιμάνι από τον 4ο αι. π.Χ., ερείπια του οποίου σώζονται δίπλα στο σύγχρονο λιμενοβραχίονα του Αγ. Χαραλάμπους. Όπως ακόμη και σήμερα σώζεται η οχύρωσή της, είχε μήκος γύρω στα 4 χ.μ. και ξεκινούσε από το λιμάνι για να καταλήξει στην ψηλότερη κορυφή του Ισμάρου στον Άγιο Αθανάσιο όπου βρισκόταν η ακρόπολη. Σύμφωνα με τον κ. Περβανά κατά την ελληνιστική εποχή η Μαρώνεια κυριεύτηκε από τους Μακεδόνες. Την ίδια εποχή φέρεται να χτίστηκε το θέατρο το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης στη θέση «Καμπάνα». Τότε είχε χωρητικότητα 1.200-1.300 θεατές ενώ σήμερα διασώζονται 3 σειρές των ειδωλίων, η ορχήστρα, ο αγωγός για την παροχέτευση των όμβριων υδάτων και ερείπια από τη σκηνή.

maroneia

Σε μικρή απόσταση από το θέατρο, στα δυτικά, βρίσκεται το ιερό του Διονύσου. Αυτό, όμως, που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι τα ερείπια υστεροκλασικής κατοικίας με εσωτερική αυλή και περιστύλιο, όπου αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο με αμπέλι και καρπούς. «Μια στάση εκεί επιβάλλεται» δηλώνει ο ντόπιος «ξεναγός» μας  που δεν παραλείπει ποτέ να μιλά στους επισκέπτες για το καλύτερα σωζόμενο ψηφιδωτό δάπεδο της χώρας.

Στη θέση Άγιος Χαράλαμπος, κοντά στο λιμάνι, εντοπίστηκε ρωμαϊκό μνημειακό πρόπυλο αφιερωμένο στον αυτοκράτορα Αδριανό ενώ μερικά μέτρα ανατολικά αποκαλύφθηκε ρωμαϊκή σιταποθήκη και μαρμαρόστρωτο τμήμα της κεντρικής οδού της αγοράς.

Μπορεί στα βυζαντινά χρόνια η Μαρώνεια να συρρικνώνεται, ωστόσο, εξακολουθούσε να είναι ένα σημαντικό κάστρο της περιοχής. Από εκείνη την εποχή δεσπόζει τετράγωνος πύργος ύψους 11 μ. από τη βυζαντινή οχύρωση της πόλης. Αν από την ξενάγηση ο επισκέπτης νιώθει κουρασμένος μια μικρή βόλτα έως τη Σύναξη θα τον ανταμείψει προσφέροντας τον στάλες δροσιάς. Στην περιοχή βρίσκονται όμορφες βοτσαλωτές παραλίες, όπως της Μαρμαρίτσας, της Σύναξης και των Πετρωτών με βραχώδεις βυθούς.

Η περιήγηση στον σημερινό παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας είναι μια μικρή έκπληξη. Τα αρχοντικά Χατζηαλέξη, Παρασκευά, Μαργαρίτη, οι κρήνες και η Χατζέιος Σχολή μαρτυρούν την  σύγχρονη ιστορία του τόπου από το 19ο αιώνα και μετά. Οι κάτοικοι λένε πως αν πιει κανείς νερό από τις βρύσες της περιοχής, τότε σίγουρα θα ξαναγυρίσει ευτυχισμένος στον τόπο. Στις ταβέρνες της περιοχής πάντως οι ιδιοκτήτες σερβίρουν ντόπιο  κρασί και ό,τι γευστικό έχει το μενού τους με όρο απαράβατο να είναι μαγειρεμένο με λάδι της Μαρώνειας. Τα  αιωνόβια δένδρα της περιοχής με τους καρπούς τους  μάγεψαν ακόμη και τον Κύκλωπα Πολύφημο και επέλεξε τον τόπο για μόνιμη κατοικία του…

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.